google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Een job in de zorg

Bron: Vacature 13-6-2019 16:42
Categorieën: Kandidaat, Zorg - werkgever

Zorgberoepen zijn vaak knelpuntberoepen. Er is dus werk in de zorg. Maar welk diploma heb je nodig om aan de slag te gaan in de sector? Wij zetten de zorgjobs per onderwijsniveau op een rij.

 

 

Master

Met een master pedagogische wetenschappen kan je in de zorg heel wat richtingen uit. Je kan aan de slag in de jeugdzorg, zorginstellingen of het algemeen welzijnswerk.

Mensen helpen bewegen, dat is zeer kort gezegd wat een kinesitherapeut doet. Afhankelijk van de specialisatie zijn er verschillende afstudeerrichtingen.

Via de master ergotherapeutische wetenschappen kan je na een professionele bachelor verder specialiseren als ergotherapeut.

Wil je als verpleegkundige doorgroeien naar een leidinggevende functie of aan de slag in het onderwijs, volg dan een opleiding tot master in de verpleegkunde.

De ziekenhuisapotheker zorgt voor de correcte aflevering en bereiding van geneesmiddelen en implantaten in het ziekenhuis. Zijn of haar diploma’s: master in de farmaceutische wetenschappen en daarna een master-na-master ziekenhuisapotheek.

Bachelor

Hét zorgberoep bij uitstek is misschien wel dat van verpleegkundige. Je kan er heel wat richtingen mee uit, want naast algemene verpleegkunde zijn er ook heel wat specialisaties: pediatrie, palliatieve zorg, thuisverpleegkunde, spoedverpleegkunde, oncologie, geestelijke gezondheidszorg, operatiezaalverpleegkunde. Je wordt verpleegkundige na een bacheloropleiding, specialiseren doe je met een bachelor-na-bachelor.

Een bachelordiploma orthopedagogie geeft je toegang tot een heel aantal zorgjobs. Denk maar aan opvoeder, maar ook aan jobs in instellingen voor personen met een handicap, de ouderenzorg, de geestelijke gezondheidszorg of in het onderwijs.

Voor de gespecialiseerde begeleiding van mensen met fysieke of mentale problemen zorgt de ergotherapeut. Je kan in dit beroep instromen als professionele bachelor.

In een ziekenhuis of onderzoeksinstelling kom je ook laboranten tegen. Hun diploma? Een bachelor biomedische laboratoriumtechnologie of chemie.

De apparaten waarmee in een ziekenhuis of een privépraktijk aan medische beeldvorming worden gedaan, worden bediend door een bachelor in de medische beeldvorming.

Een van de meest tot de verbeelding sprekende jobs in de zorg is die van een vroedvrouw. Je wordt het met een bachelor vroedkunde.

Voortgezet onderwijs, volwassenenonderwijs en andere getuigschriften

Ben je goed met kinderen, maar volgde je geen gespecialiseerde richting in het secundair onderwijs? Ook in het volwassenenonderwijs kan je een opleiding begeleider in de kinderopvang of kinderzorg volgen.

Gaat je interesse meer uit naar het ondersteunen van alle leeftijden? Overweeg dan een opleiding polyvalent verzorgende in het volwassenenonderwijs of via de VDAB. Je kan ermee aan de slag als gezinshulp of zorgkundige.

Orthopedagogie kan je ook studeren in het volwassenenonderwijs of bij de VDAB.

Met een HBO5-opleiding (hoger beroepsonderwijs) kan je gegradueerde verpleegkundige worden. Je bent dan voorbereid op een beroep of klaar om door te stromen naar de professionele bachelor verpleegkunde.

Secundair onderwijs

Na een zevende jaar kinderzorg in het BSO kan je aan de slag als begeleider in een kribbe, een peuterklas, de buitenschoolse kinderopvang.

Met een TSO-diploma jeugd- en gehandicaptenzorg kan je verschillende richtingen uit zoals opvoeder, maar bijvoorbeeld ook ADL-assistent (Activiteiten van het Dagelijks Leven).

Sommige mensen kunnen (tijdelijk) niet voor alle huishoudelijke taken zorgen. Met een BSO- of TSO-opleiding personenzorg kan je hen als gezinshulp bijstaan bij persoonlijke verzorging, maar ook bij dagelijkse activiteiten als koken, poetsen, strijken of boodschappen doen. Met dat diploma kan je ook de verzorging van patiënten realiseren als zorgkundige.

Als logistieke hulp in de verzorgingssector (deeltijds BSO) of logistiek assistent (BuSO) kan je ook terecht in zorginstellingen en de thuiszorg. Mensen zonder een diploma secundair onderwijs kunnen ook logistiek assistent worden, maar enkel in de thuiszorg. Verder kan je ook met het diploma organisatiehulp (BSO) of logistiek assistent (VDAB) beginnen als logistiek assistent.

Geen diplomavereisten

Geen propere en aangename lokalen in een ziekenhuis, woonzorgcentrum of kinderdagverblijf zonder de huishoudhulp. Je zorgt voor de schoonmaak, maar kan als gezinshulp ook instaan voor andere taken zoals strijken, maaltijden bereiden of boodschappen doen.

Mensen met een handicap begeleiden in hun dagelijks leven, dat is de job van een persoonlijke zorgassistent.

 

Bron: https://www.vacature.com/nl-be/carriere/job-nieuws/van-master-tot-gewoon-secundair-onderwijs-met-de-volgende-diploma-s-vind-je-een-job-in-de-zorg

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close