google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
/_images_upload/_tn_5d309c8df10cbe74.jpg
Werken bij de overheid

Sector met toekomst

/_images_upload/_tn_883d17652d2b5d6c.jpg
Je loopbaan bij de overheid

Start hier

/_images_upload/_tn_f18c23f3afdf5e5e.jpg
Werken voor een betere samenleving
Snel zoeken

Tewerkstelling

In ons land werkt één vijfde van de beroepsbevolking bij een openbare dienst. De overheid is dus een zeer belangrijke werkgever.

Overheidsfuncties zijn ingedeeld in verschillende niveaus. Je studies bepalen naar welke functies je kan solliciteren en dus ook aan welke examens je kan deelnemen.

Verder kunnen overheidsfuncties statutair of contractueel zijn:

  • Statutair wil zeggen dat je vastbenoemd bent (een zogenaamde ‘ambtenaar’). Om voor zo’n statutaire functie in aanmerking te komen, moet je deelnemen aan een selectieprocedure en slagen voor de verschillende proeven.
  • Contractueel wil zeggen dat je een arbeidsovereenkomst krijgt van bepaalde of onbepaalde duur. Contractuele functies komen steeds vaker voor bij de overheid. Om in aanmerking te komen voor zo’n contractuele vacature doorloop je een selectieprocedure waarbij je competenties geëvalueerd worden.

Bron: www.vdab.be

Werken bij de Vlaamse Overheid

Statutair, contractueel, topambtenaar

Statutair:
De regel is dat medewerkers bij de Vlaamse overheid in dienst worden genomen als statutair personeelslid. Na een proeftijd worden zij dus vast benoemd.
Contractueel
Voor tijdelijke of specifieke functies worden ook contractuele personeelsleden in dienst genomen. Zij krijgen een contract van bepaalde of onbepaalde duur. Daardoor verschilt hun beloningspakket op sommige punten van de statutairen. De verschillen staan op deze website telkens duidelijk aangegeven.

Topambtenaar:
Topambtenaren zijn de hoogste ambtenaren van de Vlaamse overheid. Een overzicht van de ganse organisatiestructuur vindt u op www.vlaanderen.be/adressen. Topambtenaren bevinden zich in:

  • de managementfuncties van N-niveau. Zij staan aan het hoofd van een departement, een agentschap of het Gemeenschapsonderwijs.
  • de projectleiderfuncties van N-niveau. Dat zijn functies binnen de departementen, agentschappen en het Gemeenschapsonderwijs die complexer of omvangrijker zijn dan de normale projectleiderfuncties, of die een specifieke deskundigheid vereisen.
  • de functies van algemeen directeur. Algemeen directeurs verlenen bijstand aan het hoofd van het agentschap of departement.

Topambtenaren worden aangeduid door de Vlaamse Regering voor een mandaat van maximum 6 jaar. Dat mandaat kan eenmalig voor dezelfde functie voor dezelfde termijn worden verlengd.

Klik hier voor méér informatie.

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close