google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Personeelstekort bij het openbaar vervoer

Eigen berichtgeving 23-7-2019 0:00
Categorieën: Kandidaat, Overheid - kandidaat, Zorg

Zowel De Lijn als NMBS kampen met een tekort aan personeel om de dienstverlening te kunnen handhaven. 

 

300 nieuwe treinbegeleiders nodig bij NMBS 

Bron: VRT-Nieuws, 18 07 2019

De NMBS zegt samen met HR Rail, dat de personeelszaken bij het spoor regelt, "alles op alles te zetten" om de openstaande vacatures in te vullen. De NMBS zoekt dit jaar 300 nieuwe treinbegeleiders. De helft is al aangeworven, zegt de maatschappij.

Om nog meer personeel te vinden, organiseert het spoorbedrijf jobdagen, laat het jobtreinen rijden en is het aanwezig op jobbeurzen. "In het begin van het jaar liepen de aanwervingen moeilijk, maar nu zien we verbetering. We denken dan ook dat we erin zullen slagen dit jaar al onze aanwervingen te doen", zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Timmerman.

Maar deze zomerperiode is het niet evident, erkent de NMBS. "Er zijn in de vakantieperiode weliswaar minder piekuur- en pendeltreinen, maar wel meer treinen naar de kust, zeker met het mooie weer, en ook treinen naar festivals en andere zomerevenementen", luidt het. "Daarom is het voor onze treinbegeleiders inderdaad niet makkelijk om tijdens die periode verlof te krijgen. NMBS is zich daarvan bewust en zet extra omkadering in om de druk maximaal te verlichten."

 

Acuut tekort aan chauffeurs bij De Lijn 

Bron: De Morgen, 20 juli 2019

Vorig jaar heeft De Lijn 200.015 ritten afgeschaft. Dat is de helft meer dan in 2017, blijkt uit cijfers die de Vlaamse vervoermaatschappij vrijgaf en waarover De Tijd bericht. 

Zo'n 127.000 afgeschafte ritten, bijna twee derde van het totaal, zijn het gevolg van regelmatige stakingen bij De Lijn. Maar steeds vaker is het gebrek aan chauffeurs de oorzaak van een geschrapte rit. Vorig jaar werden bijna 40.000 ritten om die reden afgeschaft. Dat is een verdubbeling tegenover 2017.

Vooral in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen, samen goed voor ruim de helft van de niet-gereden ritten, is het chauffeurstekort acuut.

De Lijn benadrukt dat het maar om een fractie gaat van de bijna 11 miljoen ritten die de bussen en trams vorig jaar door Vlaanderen maakten. “98,8 procent van de ritten werd wel degelijk uitgevoerd zoals gepland”, zegt woordvoerster Sonja Loos. “Alleen als het echt niet anders kan, wordt een rit geschrapt.”

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close