google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Langverwachte hervorming middelbaar onderwijs van start

Bron: De Tijd, 02 09 2019 + Scholierenkoepel 5-9-2019 10:57
Categorieën: Kandidaat, Overheid - kandidaat, Zorg

 

In het eerste middelbaar wordt vandaag gestart met de hervorming van het middelbaar onderwijs én met nieuwe leerstof. Aan die hervorming is meer dan twintig jaar politieke discussie vooraf gegaan. Van de oorspronkelijke plannen - waarbij bijvoorbeeld de termen algemeen secundair onderwijs (aso), technisch secundair onderwijs (tso) en beroepsonderwijs (bso) sneuvelden - is nog weinig overgebleven

In de eerste twee jaar is er wel iets meer ruimte om jongeren bij te spijkeren of uit te dagen, afhankelijk van de behoefte van de leerlingen. Het is ook de bedoeling leerlingen in de eerste twee jaar van het middelbaar meer te laten proeven van verschillende vakken, zoals techniek. Het wordt ook gemakkelijker om na het eerste middelbaar nog van studierichting te veranderen. Tegelijk blijft er, net als vandaag, ruimte voor een 'basisoptie' als Latijn of wetenschappen.

Schermvullende weergave

De hervorming wordt jaar per jaar voort ingevoerd. Vooral vanaf het derde middelbaar zullen de veranderingen merkbaar zijn. Het aantal studierichtingen wordt vanaf het derde middelbaar sterk verminderd. In het derde en vierde middelbaar gaat een kwart van de richtingen op de schop. De inhoud van sommige studierichtingen is ook aangepast zodat ze beter aansluiten op de arbeidsmarkt of op het hoger onderwijs.

 

Maar wat verandert er nu eigenlijk? 
 

  • Er zal worden gewerkt met nieuwe eindtermen. Deze bepalen wat iedere leerling moet leren op school. 
     
  • In het eerste jaar verandert er verder niet zo heel veel. Net zoals nu zijn er 27 lesuren die voor iedere leerling hetzelfde zijn en 5 lesuren die vrij ingevuld mogen worden door de school.
    Die 5 extra lesuren kunnen gebruikt worden voor:
    -  versterking: bijspijkeren waar je nog niet zo goed in bent
    -  verdieping: extra uitdaging voor wie al goed is in de basis
    -  verkenning: nieuwe vakken en onderwerpen leren kennen 
    Elke school maakt zelf een aanbod voor deze vijf uur, waaruit ze leerlingen laat kiezen. De klassenraad kan wel verplichten dat je een deel van de uren besteedt aan versterking.
     
  • In het tweede jaar komen er door de modernisering extra gemeenschappelijke uren: 1 uur extra in de A-stroom (nu 25) in de B-stroom 4 uur extra die voor elke leerling hetzelfde zijn. De overige uren (dus 7 in de A-stroom en 12 in de B-stroom) kunnen opnieuw gebruikt worden voor versterking, verdieping en verkenning (zie vorige puntje). De scholen kunnen deze uren niet meer zo vrij invullen als in het eerste jaar. Er  is een vaste lijst met 'basisopties' waaruit de scholen er een paar kiezen om aan te bieden aan de leerlingen. (bv. Latijn, Moderne talen, STEM, voeding en horeca...).
     
  • Ook nieuw is dat er in het tweede leerjaar B een "opstroomoptie" komt. Door deze basisoptie te volgen kan je vanuit de B-stroom toch naar 3 aso gaan. 
     
  • Vanaf het derde jaar kiest elke leerling (zoals nu) een studierichting. Dit worden er minder en ze worden in een nieuw overzicht geplaatst, de 'matrix'. (Niet te verwarren met de film)


    In deze matrix worden de studierichtingen opgelijst volgens acht interessedomeinen ('STEM', 'Taal en cultuur',  'Economie en organisatie', 'Kunst en creatie', 'Land- en tuinbouw', 'Maatschappij en welzijn', 'Sport'; en 'Voeding en horeca' ) en drie 'finaliteiten (doorstroom naar hoger onderwijs, arbeidsmarkt of dubbel).

    Alle richtingen worden in dit nieuwe overzicht geplaatst, ook die van het buitengewoon onderwijs en het deeltijds onderwijs. Elke richting behoort dus tot een domein en een finaliteit.

    Scholen mogen zelf kiezen of ze dit nieuw overzicht gebruiken of alles bij het oude laten. De oude benamingen aso, bso, tso, kso... blijven dus ook nog bestaan.

 

Léés hier alles over de modernisering

https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/van-masterplan-tot-regelgeving

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close