google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Nieuwe Vlaamse Regering schaft provincies niet af

Eigen berichtgeving 30-9-2019 14:35
Categorieën: Kandidaat, Overheid - kandidaat, Zorg

De N-VA legde  reeds in 2018 opnieuw de volledige afschaffing van de provincies op tafel. Als het van de Vlaams-nationalisten afhing,  moest de afschaffing in het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering worden opgenomen. Zowel Homans als De Wever waren meermaals pleitbezorger van dit standpunt. Toch heeft dit idee het niet gehaald. 

Is dit nu alleen een politiek toegeving aan CD&V of is het besef gegroeid dat de provincies (volgens VIVES-onderzoek zelfs méér dan de gewesten) een belangrijke rol te spelen hebben ?

De voorbije maanden waren alvast heel wat argumenten opgedoken om de provincie een belangrijke rol verder toe te bedelen. 

De Vereniging voor Vlaamse Provincies had daarbij alvast een  ambitienota 'Over het DNA van het provinciaal bestuursniveau' neergelegd met  concrete actiepunten om samen met de steden en gemeenten én met de nieuwe Vlaamse Regering verder te werken aan de toekomst van Vlaanderen.

 

‘Elke dag zien we uitdagingen in alle streken van Vlaanderen. Problemen die niet opgelost geraken, omdat ze de gemeentegrenzen overstijgen en dus te groot zijn voor gemeenten. Of omdat ze complex zijn, en bijgevolg de medewerking vereisen van heel wat betrokkenen. Wij zitten er dicht genoeg op om het probleem te snappen en ver genoeg om de oplossing mogelijk te maken! Wij doen het nooit alleen, maar we zijn wel altijd de motor die de oplossing in gang zet. Telkens opnieuw, want er komen iedere keer weer nieuwe en andere uitdagingen aan. Wij zijn de kracht die voor elke streek, telkens weer, breed gedragen oplossingen op gang trapt. Zo zorgen wij voor streken waar het aangenaam en efficiënt beleven, bewaren, bloeien en bewegen is.’ (uit: VVP bro- chure ‘Volle kracht vooruit!’ (2018))

Deze passage geeft niet alleen kernachtig de missie, maar ook de uitdaging van het provinciaal bestuursniveau aan. De provinciebesturen maken daar werk van. Meestal in concreet partnerschap met de lokale besturen en/of de Vlaamse overheid, maar ook met het bedrijfsleven en/of het midden- veld. Onderlinge afstemming is immers noodzakelijk om tot een optimaal resultaat te komen.

(Uittreksel ambitienota VVP)

Lees ook:

Werkt de Vlaamse Regering aan een nieuwe overheid ? 

Vives-onderzoek ziet belangrijke rol voor de provincies. 

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close