google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Werkt de Vlaamse Regering aan een nieuwe overheid ?

Bron Vlaamse Overheid 22-8-2019 10:45
Categorieën: Kandidaat, Overheid - kandidaat, Zorg

De Startnota De Wever (NV-A) voor de Vlaamse regering, stelt een aantal veranderingen bij de overheid voorop. Ondertussen komt er ook reeds reactie van de gemeenten.

 

Vlaamse overheid: performantie centraal ? 

De Vlaamse overheid moet een slanke en tegelijk performante overheid zijn. De voorbije regeerperiodes zijn er al belangrijke stappen gezet, maar het werk is niet af. In ruggespraak met onze leidend ambtenaren realiseren we een nieuwe efficiëntie-oefening waarbij we doelgerichte keuzes maken en focussen op onze kerntaken. We vermijden betuttelende regelgeving en onnodige administratieve lasten. We veranderen het geweer van schouder en beoordelen voortaan de effectiviteit van subsidies nog sterker op basis van behaalde resultaten en niet op basis van het volgen van procedures. We stellen het primaat van de politiek voorop.

Overheid: contractueel is de nieuwe norm ? 

Tegelijk verhogen we onze investeringen in de digitalisering van overheidsprocessen. We zetten maximaal in op een digitale overheid die administratieve eenvoud in de praktijk mogelijk maakt. Contractuele aanwerving wordt de regel op alle Vlaamse bestuursniveaus. Het verschil tussen ambtenaren en contractuelen inzake ziekteverlof en ontslagregeling werken we weg. In het officieel onderwijs voeren we de levensbeschouwelijke neutraliteit in voor leerkrachten en leerlingen. Net zoals we dat doen voor alle publieksfuncties bij de Vlaamse en lokale overheden.

Wordt justitie Vlaamse bevoegdheid ? 

Justitiebeleid wordt een volwaardige Vlaamse bevoegdheid waarbij de handhaving van de eigen Vlaamse decreetgeving geharmoniseerd wordt en de gemeenten geresponsabiliseerd worden. Onder andere het vervolgingsbeleid, de uitrol van het nieuwe jeugddelinquentierecht, de aansturing van de justitiehuizen, het Vlaams Centrum Elektronisch Toezicht en de aankoop van nieuwe enkelbanden worden binnen deze volwaardige bevoegdheid aangestuurd.

Lokale besturen: fusie of intergemeentelijke samenwerking ? 

Onze lokale besturen moeten efficiënter en slagkrachtiger worden. We nodigen de gemeenten uit tot een omvattende fusieoperatie om voldoende bestuurskracht te behouden en verder te ontwikkelen. Met sterke Vlaamse en lokale overheden kunnen de provinciebesturen vanaf 2024 ophouden te bestaan. De resterende bevoegdheden op provinciaal niveau worden overgeheveld naar de lokale besturen of, indien opportuun, de Vlaamse overheid.

Reacties (2)

Naïma Lafkioui 2-10-2019 8:42

Helemaal mee eens. Er is zo veel werk te doen en de provincies hebben massa ervaring en kennis rond milieutechnische aspecten, waterbeleid, windbeleid, en nog vele andere thema's. De provincies ondersteunen de gemeenten daadwerkelijk zowel op het terrein als op inhoudelijk vlak. Bovendien zitten gemeenten niet te wachten op extra werk. Integendeel, ze smeken om ontlast te worden en ze vragen naar duidelijke kaders op bovenlokaal of op Vlaams niveau. Taken verschuiven van het Vlaamse niveau naar de gemeenten is zeker geen goed idee. De provincies bewijzen hun nut en zijn neutraal. Waarom nog zoeken naar andere structuren? Integendeel versterk de provincies waar het nodig is en schaf overbodige regionale structuren af. Dat is ook een besparing.

Resi Pansaerts 23-8-2019 11:11

Provincies afschaffen, neen !! De bevoegdheden die ze hebben zijn broodnodig, denk maar de aanleg van overstromingszones, fietsostrades,... Het klimaat verandert snel en ze helpen de gemeenten met hun klimaatbeleid. Vlaanderen kan niet zomaar al deze bevoegdheden overnemen. Laat de provincies bestaan, ze zijn goed bezig !

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close