6 op 10 (59%) van de werknemers in België heeft een te hoge BMI, een zeer lichte stijging t.o.v. het jaar voordien (58%). Dat blijkt uit het nieuwe gezondheidsrapport van IDEWE *, de grootste Belgische externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, op basis van gegevens van 273.824 werknemers. Ook bewegen 68 procent van de werknemers te weinig, rookt 25 procent nog steeds en kampt 24 procent met een te hoge bloeddruk. De resultaten tonen aan waar nog winst te boeken valt en waar gerichte acties het verschil maken. IDEWE deelt daarom tips voor werknemers én werkgevers om gezonde gewoontes te versterken en het lichaam veerkrachtig te houden – op én naast de werkvloer.
Vooral mannen blijken gevoeliger voor overwicht: 64 procent van hen heeft een BMI hoger dan 25 (de norm voor overgewicht) tegenover 52% van de vrouwen. Inzoomend op sectoren vinden we de hoogste cijfers in transport (70%) en de bouw (65%). Opvallend daarbij is dat net een fysiek zware sector als de bouw (71%) ook een van de sectoren is die zeer slecht voldoen aan de bewegingsnorm van minstens 150 minuten matige intensiteit per week** . “Dit bevestigt de zogenaamde bewegingsparadox: het is niet omdat je lichamelijk zwaar werk doet, dat je daarom gezonder of fitter bent”, verklaart Sofie Vandenbroeck, Verantwoordelijke Kennis, Informatie en Research bij IDEWE. “Fysieke inspanning op het werk vervangt recreatieve beweging niet. Ook wie een zware job heeft, moet blijven investeren in voldoende en gevarieerde lichaamsbeweging buiten de werkuren.”
Ook jongeren ontsnappen niet aan deze trend. Bij werknemers onder de 25 jaar haalt 61% de bewegingsnorm niet, tegenover 68% over alle leeftijden heen (tov 69% in 2021 en 70% in 2022). “We zien een zeer lichte daling van 1% ten opzichte van het jaar voordien, maar het blijft te vroeg om van een echte kentering te spreken die toch wel nodig is. Het blijft dus belangrijk, ook voor werkgevers, om te blijven sensibiliseren en initiatieven te nemen rond bewegingsstimulatie.”
Roken en bloeddruk stagneert: blijvende aandachtspunten
Het percentage rokers onder werknemers blijft met 25% stabiel. “Dat is opvallend: we zien ondanks de maatschappelijke mentaliteitsverandering rond roken dat het aantal rokers op de werkvloer al jaren nauwelijks daalt. Rookstopbegeleiding blijft dus een belangrijk aandachtspunt, zeker in sectoren met een rookcultuur.”
Ook op het vlak van hart- en vaatgezondheid is er meer aandacht nodig. 24 procent van de werknemers heeft een verhoogde bloeddruk, een cijfer dat nauwelijks verschilt met vorig jaar (verwaarloosbare daling met 0,2 procentpunt), en dus nu sinds 2021 op dit hoge niveau stagneert.
Meer behandelingen en ziekteverzuim
Ook blijkt uit het rapport dat het aantal mensen dat een behandeling (kiné, psychotherapie en dergelijke) volgt, stijgt: in 2023 was dat 58 procent, in 2014 nog 49. En met meer dan de helft (56%) van de werknemers die minstens één dag ziekteverzuim meldt, ligt ook het absenteïsme sinds de coronaperiode structureel hoger dan ervoor.