google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

M-decreet wordt begeleidingsdecreet

Bron: De Morgen/ Het Laatste Nieuws 30-9-2019 21:59
Categorieën: Kandidaat, Overheid - kandidaat, Zorg, Zorg - werkgever

Het M-decreet, dat bepaalt dat kinderen met een beperking zo veel mogelijk naar een gewone school moeten kunnen gaan, gaat op de schop. Dat hebben de Vlaamse onderhandelaars beslist, schrijft Het Laatste Nieuws maandag en wordt bevestigd in de entourage van de onderhandelaars. Er komt een begeleidingsdecreet voor zorgnoden in de plaats.

 

 

Het M-decreet werd ingevoerd in 2015, en moet kinderen met een beperking zoveel mogelijk integreren in het reguliere onderwijs. Maar sinds de lancering was er geregeld kritiek te horen op het decreet. Zo werd er in juni nog een bijsturing goedgekeurd die ervoor moet zorgen dat kinderen met een gedragsstoornis vlotter van het gewoon naar het buitengewoon onderwijs kunnen gaan en dat er een snellere ondersteuning komt voor leerlingen met gedragsproblemen.

 

De nieuwe Vlaamse regering zal het M-decreet afschaffen en vervangen door een ‘beleidingsdecreet’, schrijft Het Laatste Nieuws maandag. Dat wordt bevestigd in de omgeving van de onderhandelaars. “Er komt meer nadruk op leren, leerwinst, haalbaarheid voor de leerkracht en de juiste begeleiding”, klinkt het, “in plaats van ‘het moet en het zal in het gewoon onderwijs’”. De naam gaat dus op de schop, en er zal meer op maat worden gewerkt.

 

De omvorming naar een begeleidingsdecreet komt rechtstreeks uit het verkiezingsprogramma van CD&V, die de afgelopen vijf jaar met Hilde Crevits de Vlaamse minister van Onderwijs leverde. “We sturen de ondersteuning van deze leerlingen bij zodat de ondersteuning snel en efficiënt ingezet kan worden, dichtbij de leerling en de leerkracht”, stond daarin te lezen.

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close