google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Thuiswerken: de nieuwe norm voor Vlaamse ambtenaren ?

Bron: De Morgen 8-6-2020 9:03
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever

Bron: De Morgen, ROEL WAUTERS8 juni 2020, 6:34

 

Voordien was het vaak een gunst van de werkgever, tijdens de lockdown was het plots van moeten. De voorbije weken en maanden moesten werknemers en ambtenaren massaal overschakelen op thuiswerken. Vlaams minister Somers wil de gelegenheid aangrijpen om een grote shift door te voeren bij de Vlaamse ambtenaren: thuiswerken moet voortaan de norm worden.

“Het is tijd dat we afstappen van de zeer klassieke kijk waarbij werken gelijkstaat met op het kantoor aanwezig zijn”, zegt hij. “Het zijn de prestaties die tellen. Op dat vlak heeft de coronacrisis voor een grote psychologische omwenteling gezorgd op de werkvloer. Hier ligt een kans voor de Vlaamse overheid om een voorloper te zijn.” 

Hij verwijst naar een enquête bij bijna 7.000 thuiswerkende Vlaamse ambtenaren, afgenomen vorige week. Daarin zegt 71 procent dat werk en privé goed op elkaar afstemmen, 85 procent zegt dat het in het algemeen goed met hen gaat. Daarnaast bleek uit onderzoek van arbeidsmarktprofessor Stijn Baert (UGent) tijdens de coronacrisis dat ook werkgevers positief staan tegenover thuiswerken.

De minister werkt nu een rondzendbrief uit, met nieuwe richtlijnen rond thuiswerken, in navolging van een gelijkaardig initiatief uit 2014 van toenmalig minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA). Tegelijk heeft hij al 1,7 miljoen euro uitgetrokken voor e-learning bij de Vlaamse ambtenaren, zodat ze zichzelf kunnen blijven ontwikkelen, ook al werken ze thuis.

Leidinggevenden zal ook worden aangeleerd hoe ze vanop afstand hun werknemers kunnen begeleiden en coachen. Eerder maakte Somers al 2 miljoen euro vrij voor de lokale besturen voor gelijkaardige projecten. Er volgt ook overleg met de verschillende agentschappen.

 

EFFICIËNTER EN MEER FOCUS

Somers ziet vooral voordelen. Wie thuis werkt, is vaak efficiënter en beter gefocust. De ambtenaar spendeert minder tijd aan verplaatsingen van en naar het werk, wat tegelijk een oplossing kan zijn voor de vele files in ons land. Bovendien kan Vlaanderen kantoorruimte afstoten en zo besparen op overheidsuitgaven. Voor alle duidelijkheid: thuiswerken wordt niet verplicht, maar zou wel de basiskeuze zijn als werkplek. Somers gaat uit van een gemiddelde van één à drie dagen per week. “Maar ook dat zou al een enorme impact hebben op de mobiliteit, bijvoorbeeld.”

“Voor dit initiatief valt zeker wat te zeggen”, weet professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven). “Maar thuiswerken is niet altijd en overal zaligmakend. Zeker bij creatieve processen is het belangrijk dat er menselijke interactie is.” Hij pleit daarom voor ‘activity based’ werkplaatsen: dat je kiest waar je gaat werken afhankelijk van je taak die dag. Voor een brainstormsessie ga je naar kantoor, voor contacten met buitenstaanders een satellietkantoor of co-working en voor een taak die veel concentratie vergt, werk je thuis. Ook Somers denkt in die richting.  

Ook het sociale contact blijft een belangrijk gegeven, geeft Stijn Baert aan. “Wie veel thuiswerkt, mist kansen om promotie te maken, bouwt niet aan zijn netwerk en leert minder bij door minder feedback. Dat zijn toch aandachtspunten.” Godderis: “De gang is vaak even belangrijk als de vergaderzaal, al is het maar om in te schatten hoe iemand zich voelt.” 

 

Lees het volledig artikel in De Morgen 

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close