Snel zoeken

Versnippering van bevoegdheden in de zorg.

Bron: VRT-Nws, 26/05/2020 26-5-2020 17:21
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever

Kafka in de zorg: wie zijn onze 9 ministers van Gezondheid en waarvoor zijn ze precies bevoegd? 

De coronacrisis heeft de discussie over de versnippering van de bevoegdheden in de gezondheidssector weer op scherp gesteld. Herfederaliseren die handel, of alles overhevelen naar de regio? De meningen zijn verdeeld. Feit is dat de huidige structuur veel weg heeft van een kafkaiaans labyrint. Dit is een beknopte handleiding. 

Rik Arnoudt

Ziekenhuizen worden betaald door de federale overheid, maar Vlaanderen is bevoegd voor de erkenning van en het toezicht op de ziekenhuizen. Brengt de ambulance u naar de spoed? Federale materie. Ambulance als gewoon ziekenvervoer? Vlaamse materie. Preventiebeleid valt onder de regio's, behalve als het gaat over pandemieën.

 

Een recenter voorbeeld uit coronatijden: voor de contactopsporing zet Vlaanderen contactopspoorders in, die voor hun werk gebruik maken van een federaal digitaal platform.

Die ingewikkelde regelingen zijn het gevolg van het zogenoemde vlinderakkoord uit 2011, waarbij de zesde staatshervorming werd geregeld. Daarbij werd een hele reeks bevoegdheden overgeheveld naar gewesten en gemeenschappen. Het gevolg lijkt wel een schoolvoorbeeld van inefficiëntie, met maar liefst negen bevoegde gezagsdragers.

 

Lees het volledig artikel

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close