google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Vlaams Parlement: politiek zonder debat

Bron: Het Nieuwsblad/ VRT Nieuws 5-10-2019 10:45
Categorieën: Kandidaat, Overheid - kandidaat, Zorg

De oppositie stapt op tijdens de eerste debatten met de nieuwe Vlaamse regering, omdat Jan Jambon de begrotingstabellen (nog) niet wil tonen. Chaos in het parlement, terwijl de meerderheid dan maar bevreemdend verder “debatteert” over haar eigen gekozen beslissingen en onderwerpen. Maar de Vlaams minister-president laat het niet aan zijn hart komen… en speelt op hetzelfde moment Angry Birds 2 op zijn smartphone. 

Het debat in het Vlaams Parlement over de regeringsverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is niet geheel volgens plan verlopen. Nog voor het debat echt van start ging, verlieten alle oppositiepartijen het halfrond, omdat de regering nog geen concrete begrotingscijfers wil bekendmaken. Een hele dag debatteren werd zo ingekort tot een onderonsje van de meerderheid. Na iets meer dan 2 uur was de zitting afgelopen.

 

Vlaams Belang, Groen, SP.A en PVDA zijn misnoegd omdat de regering-Jambon de begrotingstabellen over het regeerakkoord pas maandag wil vrijgeven. Volgens minister-president Jan Jambon is dat ruim op tijd, want pas dinsdag moet erover gedebatteerd worden in de bevoegde commissie Begroting.

Maar de oppositie wil die cijfers nu al zien. Een debat over de regeringsverklaring zonder die cijfers, is in hun ogen onmogelijk. Ook de uitspraak van Jambon gisteravond op een bijeenkomst van Doorbraak.be viel niet in goede aarde bij de oppositie. "De tabellen liggen klaar, maar als de oppositie die eist, neig ik ze niet te geven", zei Jambon daar. "U spot niet alleen met de oppositie, maar ook met het hele parlement", was de repliek van Chris Janssens, fractievoorzitter van Vlaams Belang. Ook de linkse oppositiepartijen spuiden hun kritiek op de houding van Jambon.

Oppositie verliest stemming over agenda

Groen-fractievoorzitter Björn Rzoska vroeg parlementsvoorzitter Liesbeth Homans om de minister-president te dwingen de tabellen bekend te maken, maar Homans ging daar niet op in. Wel werd de zitting even geschorst, waarbij de fractieleiders van meerderheid en oppositie de koppen bijeenstaken.

 

Resultaat van de opmerkelijke actie van de oppositie: een halfrond met heel wat lege zetels en een meerderheid die... met zichzelf debatteert. Een debat dat normaal de hele dag zou duren, werd op die manier ingekort tot een onderonsje van de meerderheid. Slechts drie sprekers kwamen aan het woord achter het spreekgestoelte: N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele, CD&V-fractieleider Peter Van Rompuy en Open VLD-fractieleider Willem-Frederik Schiltz.

Dat het debat daardoor minder boeiend was dan mét oppositie, liet ook minister-president Jambon duidelijk merken. Op beelden is te zien hoe hij tijdens de tussenkomst van Schiltz een spelletje speelt op zijn smartphone.

 

 

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close