google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Grieppreventie: wie geeft het vaccin ?

Mensenwerken 21-10-2019 15:32
Categorieën: Kandidaat, Zorg, Zorg - werkgever

 

 

De media berichten vandaag, net als een paar weken geleden,  uitgebreid over het advies om het geven van het griepvaccin door de apotheker mogelijk te maken. Het lijkt wel dat naast de campagne voor het griepvaccin ook een andere campagne is gestart. 

 

De apothekers beroepen zich alvast op het  advies van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België. Deze  kadert in een tweeledige vraag die door Minister Jo Vandeurzen op 27 05 2019 werd gesteld. 

 

Daarbij ging het zowel over de wenselijkheid om het griepvaccin te laten toedienen door andere zorgberoepen dan degene die daar wettelijk voor bevoegd zijn (artsen, vroedkundigen, verpleegkundigen), als de wettelijke mogelijkheid van griepvaccins door de apotheek. 

Het advies van de Koninklijke Academie baseert zich vooral op buitenlandse voorbeelden en studies waar de apotheker wel degelijk een rol krijgt.

Hoewel het risico op concurrentie tussen beide beroepsgroepen bestaat, is de buitenlandse ervaring ook op dat vlak eerder positief, gezien het ook tot verhoging leidt van een aantal vaccinaties. 

De Koninklijke Academie neemt wel een aantal voorwaarden op in zijn advies: zou zijn bijkomende (korte)  opleiding noodzakelijk. In het advies wordt ook weinig  tot niets gezegd over de actieve samenwerking tussen apotheker en huisarts. 

 

De situatie in Nederland

In Nederland[1] gaat men in het Nationaal Programma Grieppreventie ervan uit dat huisartsen, specialisten ouderen geneeskunde, artsen voor verstandelijk gehandicapten en overige instellingsartsen van zorgorganisaties waar mensen uit de doelgroep verblijven, de griepvaccinatie toedienen.

Volgens de  Nederlandse Wet BIG is het geven van een injectie zoals de griepvaccinatie een voorbehouden handeling. De arts mag onder voorwaarden opdracht geven aan de praktijkmedewerker (doktersassistent / praktijkondersteuner)  om de vaccinatie uit te voeren. De arts blijft echter eindverantwoordelijkheid dragen. 

 

 

 

[1] De situatie in Nederland wordt niet vermeld in het advies van de Koninklijke Academie. 

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close