google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Fietslease als extralegaal voordeel voor ambtenaren

Bron: Vlaamse Overheid 17/09/2021 17-9-2021 10:15
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever

 

Extralegale voordelen worden meer en meer door overheden ingezet om medewerkers aan te trekken en houden.

Op initiatief van Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur, Bart Somers, werd zowel voor de lokale besturen (Besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021) als voor de diensten van de Vlaamse overheid (principiële goedkeuring van het Besluit van de Vlaamse Regering van 11 december 2020) fietsleasing mogelijk gemaakt. Het project fietsleasing kadert binnen een ruimer flexibel beloningsplan waar de Vlaamse overheid werk van maakt . Daarbij is het opzet  de keuzevrijheid van het personeelslid te honoreren. Het is net het engageren van het personeelslid, via die keuzevrijheid, die voor de medewerker motiverend werkt en leidt tot een hogere algemene tevredenheid.

Bij het voorstellen van de optie fietslease zal in de communicatie - naast de evidente voordelen op vlak van milieu en gezondheid - eveneens benadrukt worden dat onderhoud en pechverhelping bij het leasecontract inbegrepen zijn, dat men kan kiezen uit verschillende modellen en lokale fietsdealers, dat de fiets ook privé mag worden gebruikt en dat de fiets na leasing aan een voordelige restwaarde kan aangekocht worden. Het gebruik van een leasefiets kan bovendien verder gecombineerd worden met de toekenning van een fietsvergoeding. Het inzetten van bruto loonbestanddelen zorgt  ervoor dat een fiets leasen mogelijk wordt met een voordeel dat oploopt tot 40%.

Vanaf 1 januari 2022 kunnen personeelsleden van de diensten van de Vlaamse overheid een (elektrische) fiets leasen in ruil voor (een deel van) de eindejaarstoelage en/of maximaal 11 dagen jaarlijks verlof. Op dit moment kunnen de leden van het topkader er ook al voor kiezen om hun mobiliteitsbudget te besteden aan de aankoop of leasing van een elektrische fiets.

Tevens kunnen ambtenaren het leasen van een fiets blijven combineren met de terugbetaling abonnement openbaar vervoer. 

Bron: Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur, 17 september 2021.

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close