google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

De belangrijkste HR-uitdagingen voor 2022

Mensenwerken 29-1-2022 15:12
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever

Werkenbijdeoverheid.be deed begin januari 2022 een bevraging bij voornamelijk lokale overheden om te zien welke  HR-aspecten hen op dit moment bezig houden.

Een aantal van de uitdagingen  liggen in de lijn van trends die ook in andere onderzoeken rond HR en arbeidsmarkt naar voor komen. We vermelden de 2 voornaamste uitdagingen.

De  belangrijkste HR- uitdagingen voor 2022

Uitdaging 1: De krappe arbeidsmarkt 

Ook de lokale besturen voelen de krapte op de arbeidsmarkt duidelijk.  53% van de bevraagden ziet dit als absoluut de grootste uitdaging voor 2022.

Een aantal besturen die zorg en onderwijs aanbieden worden met knelpuntberoepen geconfronteerd. Maar ook kinderopvang en sociale beroepen zijn soms lang op zoek naar geschikte medewerkers. 

Maar ook bij lokale besturen die vooral administratieve en technische profielen te werk stellen is de krapte op de arbeidsmarkt een probleem. Ook het vinden van gespecialiseerde profielen op A en B-niveau is daarbij een uitdaging. 

 

Uitdaging 2: Mentale gezondheid van medewerkers 

Kreeg het thema mentale gezondheid al even meer aandacht in het HR-beleid, dan is het een sterke stijger voor 2022. 

De RIZIV-cijfers geven tussen 2016 en 2020  een stijging aan van bijna  40% van het aantal langdurige arbeidsongeschikten ten gevolge van burn-out en depressie ( +41,50% voor depressie, +32,53% voor burn-out.). Het afstandswerk tijdens de Coronapandemie zorgde daarbij voor een toenemende flexibiliteit, maar ook meer mentale werkzaamheden, waarbij vooral diverse informatie en communicatiekanalen naar voor komen.Maar ook medewerkers zelf hechten meer belang aan mentale gezondheid. In die zin hechten ze belang aan psycho-sociale aspecten van de werkomgeving.Ook stress en werkdruk zijn niet overal vlot bespreekbaar: maar liefst 4 op de 10 bevraagde Belgen zegt daar niet met de werkgever over te kunnen praten.

 

Het volledige artikel verscheen in de reeks HR-Connect .

 

 
 
 
 
 
Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close