Snel zoeken

Gemeenten staan onderwijs bij in de kinderopvang

Bron: De Standaard, 8 mei 2020 8-5-2020 15:00
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever

 

De Vlaamse regering geeft de gemeenten 30 euro per kind en per dag om de scholen bij te staan in de kinderopvang. Intussen moeten twee relancecomités nadenken over Vlaanderen na corona.

De Vlaamse regering nam nieuwe maatregelen in de aanpak van de coronacrisis. Zo krijgen de scholen extra steun voor de kinderopvang.

Maar eerst vroeg minister-president Jambon op de persconferentie van de Vlaamse regering nadrukkelijk om pas zondag een eerste keer bij mekaar op bezoek te gaan en niet al op zaterdag. 'Vier mensen mogen op bezoek komen en dat zijn altijd dezelfde. Ik vraag echt om daar heel nauwgezet mee om te gaan. En alleen als we dat doen, kunnen we later verder versoepelen. Maar als we de maatregelen te vrij interpreteren, gaan we de versoepelingen moeten terugdraaien.'

Kinderopvang

Over de kinderopvang was heel wat bezorgdheid ontstaan. Omdat steeds meer mensen opnieuw aan het werk gaan, maar tegelijkertijd maar een beperkt aantal schooljaren opnieuw les krijgen, dreigde een te grote toeloop op de opvang. Scholen moeten onderwijs geven, moeten thuisonderwijs aanbieden en ook de  kinderopvang verzorgen: dat dreigde vele scholen boven het hoofd te groeien. 

De Vlaamse regering besliste daarom in overleg met de gemeenten om een financiering van 30 euro per kind en per dag uit te werken, zodat de lokale overheden en privé-opvang een deel van de last kunnen overnemen.

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beklemtoonde op de persconferentie dat de scholen voor zware weken staan, maar dat hij merkt op het terrein hoe iedereen zijn uiterste best doet om alles min of meer vlot te laten verlopen. Hij vraagt de experten overigens nadrukkelijk om de veiligheidsvoorwaarden die gelden voor de opvang en de voorschriften die gelden voor onderwijs 'naar mekaar te laten toegroeien'. (Want de voorwaarden in het onderwijs zijn veel strenger.)

 

Lees hier het ganse artikel, De Standaard - vrij 8 mei 2020

Lees ook draaiboek Kind en Gezin Heropstart kinderopvang

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close