google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Een oplossing voor het tekort aan maatschappelijk werkers in zicht ?

WBDO 4-10-2023 14:59
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever , Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever

 


Sinds meer dan een jaar is men op zoek naar een aanpak voor het tekort aan maatschappelijk werkers bij het OCMW. Daarbij wordt  gewerkt rond twee sporen. 
Spoor 1 is het onderzoek naar het verbreden van de diplomavoorwaarden. 
Spoor 2 is het onderzoek naar bijkomende professionaliseringstrajecten voor de maatschappelijke werkers.

De diplomavoorwaarden voor de functie van maatschappelijk werker


Gedurende het najaar van 2022 en het voorjaar van 2023 werden gesprekken gevoerd met relevante stakeholders. Er vonden verschillende overlegmomenten plaats met onder meer het kabinet van minister Lalieux, gezien haar bevoegdheid inzake Maatschappelijke Integratie, samen met de VVSG en vertegenwoordigers van andere gewesten. Ook met de hogescholen en universiteiten vond overleg plaats, via de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) en de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR), en ook met de VVSG en de beroepsfederaties van maatschappelijk werkers.

Daarbij is een lijst gemaakt van bijkomende diploma’s die toegang kunnen geven tot de functie van maatschappelijk werker binnen een OCMW. Concreet bevat de lijst bijkomende diploma’s waarvan de generieke competenties zich relatief dicht bij het profiel van sociaal-maatschappelijk werker bevinden.
Hoe dan ook blijft het diploma een belangrijke kwaliteitsgarantie. Dit is dan ook een overweging bij het al dan niet toelaten van de opleiding graduaat maatschappelijk werk.


Bijzondere beroepscompetenties

Volgens Minister Bart Somers dient een  maatschappelijk werker dient specifieke bijzondere beroepscompetenties te beschikken, zowel binnen de maatschappelijke dienstverlening als binnen de maatschappelijke integratie.

De minister verwijst daarbij naar drie bijzondere beroepscompetenties waarover maatschappelijk werkers moeten beschikken. 

-Ten eerste moeten maatschappelijk werkers specifiek worden opgeleid om met kwetsbare personen in kwetsbare situaties om te gaan. Zij dienen hiertoe over het vereiste empathische vermogen te beschikken. 
-Ten tweede moet hun aangeleerd worden om te kunnen inschatten wat de noden zijn van deze kwetsbare doelgroep.
-Ten derde moeten zij de nodige kennis en ervaring verwerven om een passende individuele hulpverlening aan te bieden, evenals een professionele begeleiding naar een beter toekomstperspectief. 

 Professionaliseringstrajecten voor de maatschappelijk werkers 

Tijdens het najaar 2023  zal ook uitgebreid ingegaan worden op het tweede spoor, met name of er nood is aan bijkomende professionaliseringtrajecten voor de maatschappelijk werkers en op welke manier dit kan worden gerealiseerd.

Het is het opzet om eind 2023 dit traject af te ronden en het ministerieel besluit in werking te laten treden begin 2024.
 

Bron: Vlaams parlement, 03/10/2023

Lees ook: 



 
Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close