google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Een efficiënt beleid heeft sterke provincies en gemeenten

Bron: Vives-onderzoek 28-6-2019 11:56
Categorieën: Kandidaat, Overheid - kandidaat, Zorg

Hoe zou een zevende staatshervorming eruit kunnen zien als zij vertrok vanuit de economie van het federalisme, en dus een efficiënt begrotingsfederalisme nastreeft? Vanuit een literatuurstudie en een vergelijking met vier voorbeeldlanden ontwikkelde Geert Jennes een reeks adviezen over een nieuw federalisme voor België, dat meer efficiëntie nastreeft, met nadruk op begrotingsfederalisme.

In twee briefings stelt hij twee belangrijke aanpassingen voor om het land efficiënter te besturen:

  • Ten eerste blijkt dat een indeling in provinciale en grootstedelijke overheden beter zou werken.
  • Aangezien dit politiek niet meteen haalbaar lijkt, vertrok hij ook van de bestaande situatie, en concludeerde dat België ook efficiënter zou werken als de deelstaten en lokale overheden een grotere belastingautonomie krijgen.

De huidige indeling van België in gemeenschappen en gewesten is niet ideaal. Een indeling in provincies zou efficiënter zijn omdat de publieke dienstverlening dan goedkoper zou worden en beter zou aansluiten op de noden van de burgers en bedrijven die er gevestigd zijn. Dankzij meer en kleinere deelbesturen die grotere ontvangsten- en uitgavenbevoegdheden hebben, zou er immers meer dan nu concurrentie om bedrijven, bewoners en de bijbehorende inkomsten ontstaan. Hierdoor zijn de deelbesturen verplicht om kwaliteitsvolle publieke diensten op maat te verstrekken.

Indien dit niet mogelijk is, pleit Geert Jennes voor meer belastingautonomie voor de deelstaten en ook voor de lokale overheden. In het huidige België gebeurt de financiering van de lagere overheden grotendeels met dotaties, wat een aantal duidelijke nadelen met zich meebrengt: weinig externe motivatie om het beleid aan de plaatselijke noden en opportuniteiten aan te passen en amper concurrentie tussen deelbesturen.

Lees de briefings hier:

 

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close