google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Onderwijskwaliteit in het gedrang door lerarentekort

Bron: Vlaams Parlement, 21-10-2021 11:25
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever

Bron:  Actualiteitsdebat Vlaams Parlement 20 oktober 2021

Anderhalve maand na de opstart van het nieuwe schooljaar blijkt het lerarentekort in Vlaanderen sterk op te lopen. Schoolbesturen en koepels trekken aan de alarmbel en stellen dat de onderwijskwaliteit hierdoor in het gedrang komt. De fracties debatteren in de plenaire vergadering met minister Ben Weyts over de aanpak van het probleem.

De minister lanceerde daarbij 10 ideeën als aanzet voor de discussie. Oppositie zowel als coalitiepartners zagen echter weinig fundament in de aanpak van de minister van onderwijs. 

1. Zij-instroom. De minister van onderwijs wil aan de Vlaamse Regering voorstellen om nieuwe  knelpuntvakken toe te voegen: informatica, aardrijkskunde, biologie, chemie, Duits, economie, Engels, fysica, Latijn, natuurwetenschappen, het project algemene vakken en technologische opvoeding. 

2.  Pedagogische bekwaamheidsbewijzen. 

Organiseren van  onderwijstrajecten bij VDAB die ervoor zorgen dat mensen die een diploma hebben in een bepaald vakgebied maar die nog geen pedagogisch bekwaamheidsbewijs hebben, dat versneld kunnen afleggen. Daarbij behouden ze hun werkloosheidsvergoeding. 

3. Erkenning van competenties. De minister vraagt om meer soepelheid aan de dag te leggen zodat iemand die geen pedagogisch diploma heeft, toch kan starten in het onderwijs en tegelijkertijd via een verkorte procedure zijn pedagogisch bekwaamheidsbewijs kan krijgen maar ook vrijstellingen kan genieten op grond van elders verworven competenties.

4. Het stimuleren van duaal lesgeven en voordrachtgevers. 

Mensen die in privésector werken maar ook voor een periode naar keuze, hun expertise en ervaring ter beschikking kunnen stellen van ons onderwijs. 

5. Activering van jonge leerkrachten

De minister wil de stille reserve activeren. De minister verwijst naar leerkrachten die jonger zijn dan 30 jaaren die geen volledige lesopdracht of een volledig uurrooster hebben. 

6. Activering van diegenen die in zorgverlof zijn. 

Opschorten van het zorgstelstel voor wie tijdelijk in verlof is.

7. Activering van gepensioneerden. 

Met toestemming van de Federale Regering – degenen die terugkwamen uit pensioen en ten dele hun expertise ter beschikking wilden stellen, vrijstellen van extra lasten. 

8. Activering van ziekte.  

De minister wil mensen in ziekteverlof inzetten voor enkele uren per week 

 

Lees ook: Het lerarentekort aanpakken met losse ideeën helpt niet.

 
 
 
 
Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close