google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Vlaamse regering werft enkel nog contractueel personeel

Bron: Vlaamse regering, 24 april 2023 25-3-2023 9:05
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever

Bron: Vlaamse Regering, 24 maart 2023

 

Vanaf 2024 kiest de Vlaamse regering enkel nog voor contractueel personeel. Er komen  wel betere voorwaarden als het gaat over ziekteverlof, pensioen of een thuiswerkvergoeding. Ambtenaren met een gezagsfunctie maken wel nog kans op een vaste benoeming.

Het principe van de contractuele tewerkstelling

Het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024 stelt het volgende doel voorop: “De Vlaamse regering wenst in overleg met de vakorganisaties af te stappen van de eenzijdige benoeming en verder te evolueren naar één juridische vorm van tewerkstelling, nl. deze op basis van een arbeidsovereenkomst.”. De realisatie van deze doelstelling houdt een ommezwaai in ten opzichte van de huidige situatie. Op basis van de huidige VPS-regeling is de statutaire invulling van een vacature de regel en de contractuele invulling de uitzondering. Een vacature via een contractuele tewerkstelling invullen, kan als de vacature valt onder één van de zeven categorieën die limitatief zijn opgesomd in het VPS. De belangrijke mate waarin thans in praktijk al beroep gedaan wordt op de wettelijke mogelijkheden om een vacature contractueel in te vullen, toont de noodzaak aan om – zoals de Vlaamse Regering aangeeft – in deze verdere stappen te zetten.

Aantrekkelijker maken  van arbeidsvoorwaarden

-baremieke verhoging van de salarisschalen met 250 euro à 100% (niet geïndexeerd).Deze verhoging leidt eveneens tot een verhoging vande grensbedragen voor de haard-en standplaatstoelage, de grensbedragen voor het recht op een salarisbonus bij deeltijdseprestaties, de verhoging van de loodstoelage en het zeegeld. Indirect stijgt hierdoor ook het bedrag van het vakantiegeld en de eindejaarstoelage.Ook debedragen van de gewaarborgde minimumbezoldiging (artikel VII 5 van het VPS) ende bedragen van de onder-en bovengrensvoor het toekennen van de toelage tijdelijke functieverzwaring (bijlage 10 VPS)verhogen met 250 euro.

-invoeren van een thuiswerkvergoeding van 20 euro per maand voor alle personeelsleden die op maandbasis gemiddeld minstens 1 dag per week thuiswerken.

-verhoging van de eindejaarstoelage om op termijn te komen tot een eindejaarstoelage op het niveau van een volledige dertiende maand.

-verhoging van de fietsvergoeding van 0,21 euro per kilometer tot 0,25 euro per kilometervoor zowel woon-werkverkeer als dienstreizen.

-het personeelslid kan op eigen initiatief vragen omde vakantiedagen die hij vóór de pensionering niet heeft kunnen opnemen, uit te betalen.

 
 
 
 
Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close