google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Willen werken is niet hetzelfde als willen solliciteren

Bron: Sociaal.net 2-9-2022 12:27
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever , Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever

Bron: Sociaal.net  Originele titel: Een job zonder sollicitatie? In Mechelen kan het.

 

12Work, een project van de sociale dienst in Mechelen, werft mensen aan zonder sollicitatie- of selectieprocedure. De eerste die zich meldt, krijgt de job. “Het lijkt eenvoudig, maar het vergt moed en zelfinzicht.”

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor een duidelijk discours. Dat werklozen geactiveerd moeten worden. En dat ze moeite moeten doen om zich te presenteren voor een job. Want de kansen liggen voor het grijpen.

Dat klinkt allemaal logisch. Maar waarom lukt het voor een deel van de mensen die wij vanuit sociale zaken ondersteunen niet om werk te zoeken? Waarom lijken ze niet gemotiveerd?

Je kan naar verschillende oorzaken en factoren kijken, van persoonlijk tot structurele. En die zijn er zeker. Maar één iets speelt veel mensen parten: de selectie- en sollicitatie.

Solliciteren, solliciteren, solliciteren

De boodschap aan langdurig werkzoekenden is steeds dezelfde: “Solliciteren, solliciteren, solliciteren!”.  Wij zien op onze sociale dienst mensen die niets anders hebben gedaan. Ze doen wel degelijk moeite om werk te zoeken. Toch mondde het uit in weigeringen, non-respons op de sollicitatiebrief en weinig duurzame jobs.

Wij stellen vast dat dit lange zoeken schade berokkent. Voor veel werkzoekenden zijn klassieke job-selectieprocessen slopend en confronterend. Voor wie lang werkloos of werkonzeker is, worden ze nefast.

Steeds botsen op een “neen” leidt tot chronische mentale stress. Mensen verglijden in zelftwijfel, hun zelfvertrouwen kalft af, er duiken gevoelens van bestaansonzekerheid op, angst en depressie steken de kop op en hun financiële situatie wordt heel broos.

Focus op werk vinden loslaten

De focus op die verlossende job, de logische uitweg, verergert de hele situatie. Werk vinden wordt allesbepalend, stress neemt nog meer toe en jobkansen nemen nog meer af. De werkzoekende verliest het vertrouwen in zichzelf en straalt dit uit. Op een sollicitatie worden onzekerheid en radeloosheid afgestraft. Het tragische is dat de werkzoekende vast komt te zitten in deze vicieuze cirkel.

Het project 12work is geïnspireerd op het Open HiringTM - model van de Amerikaanse Greyston Bakery, waar het al jaren succesvol wordt uitgevoerd. Wil je meer informatie hierover? Surf dan zeker eens naar www.greyston.org

Lees verder: Sociaal.net  Originele titel: Een job zonder sollicitatie? In Mechelen kan het

 

Werkenbijdeoverheid.be en werkenindegezondheidszorg.be stimuleren eenvoudige selectieprocedures. Neem contact als organisatie om uw selectieproces te vereenvoudigen.

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close