Snel zoeken

Grote financiële schok voor de lokale besturen

Mensenwerken 10-6-2022 9:40
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever

 

Belangrijkste conclusies

In vergelijking met de voorbije covidjaren krijgen lokale besturen in 2022 een nog grotere financiële schok te verwerken. Hoge inflatiecijfers doen de loonkosten fors oplopen, energiefacturen wegen zwaarder door en de prijzen van bouwmaterialen gaan door het dak.

Meeruitgaven t.o.v. geplande cijfers voor 2022

  • Personeelskosten: voor 2022 ging men uit van slechts 1 loonindexaanpassing, terwijl in realiteit de lonen van het overheidspersoneel tot 4 indexeringsrondes zullen doorlopen. Hierdoor zal de loonkost in 2022 fors stijgen. Dit scenario brengt de stijging van de loonkost op 8,4%.
  • Werkingsuitgaven: ook op vlak van energie-uitgaven zien we een onderschatting van de prijsevoluties. Sommige lokale besturen spreken over een verdubbeling tot zelfs verdrievoudiging van de factuur. Ook vragen meer inwoners een tussenkomst in hun energiekosten.
  • Bouwkosten: zelfs als lokale besturen eenzelfde nominaal bedrag aan investeringen blijven voorzien zoals aanvankelijk in hun meerjarenplannen gepland, zullen ze door de stevig geklommen bouwkosten hiermee minder projecten kunnen realiseren. 

Hoe evolueren de ontvangsten?

In de huidige context zal de financiële schok vooral in 2022 te voelen zijn, want de impact op de fiscale ontvangsten volgt met vertraging. Eerder vanaf 2023 verwachten we een geleidelijke toename van de inkomsten uit de opcentiemen van de onroerende voorheffing. In 2024 zullen de loonindexaties ook voor meer lokale inkomsten uit de aanvullende personenbelasting zorgen.

 
Lokale besturen blijven een echte voorbeeldfunctie in de energietransitie opnemen. Via regelgeving worden ze steeds verder aangezet om duurzame, energie-efficiënte investeringen te doen. Lokale actieplannen worden gekoppeld aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) van de Verenigde Naties. Daarnaast houden ze vast aan hun ambitieus investeringsprogramma, waarmee ze sociale, economische en lokale uitdagingen het hoofd willen bieden.

 

Bron: Belfius- persbericht voor Vlaanderen en Brussel en in de slides van de persconferentie 10 juni 2022

 

 

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close