Snel zoeken

Lerarentekort : een probleem zonder perspectief

Bron: Radio 1 7-6-2022 12:59
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) doet veel te weinig om het nijpende tekort aan leerkrachten aan te pakken. Dat schrijven de topmannen van de grootste Vlaamse onderwijskoepels in een opiniestuk in De Standaard. Ze vragen van hem, net zoals bij corona of de situatie rond de oorlog in Oekraïne, een "nooddecreet". 

Wie het woord "lerarentekort" intikt in een zoekmachine, vindt probleemloos artikels terug van 4 à 5 jaar tot zelfs 8 jaar geleden. En de kwestie is de voorbije jaren alleen maar prangender geworden. "Wij hebben in april een bevraging gedaan van alle GO!-scholen", zegt GO!-topman Koen Pelleriaux. "Daar komen nu zo'n 2.000 leerkrachten tekort. Als je dat extrapoleert naar het volledige onderwijs kom je uit op 10.000 voltijdse leerkrachten die we tekort hebben."

"Het probleem op dit moment is dat niet alleen de korte vervangingen voor een paar weken niet meer ingevuld geraken, maar dat er systematisch ook vacatures blijven openstaan", legt Lieven Boeve uit, de topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "Als die wel ingevuld geraken, is dat vaak door leerkrachten die niet het juiste diploma of vakbekwaamheid hebben. Dat legt een enorme hypotheek op de kwaliteit van ons onderwijs."

Geen urgentie

Dat lerarentekort is voor alle duidelijkheid niet de schuld van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), zo stellen beide topmannen. "Maar de Vlaamse regering zou het probleem wel moeten beginnen op te lossen", oppert Pelleriaux fijntjes. Hij vindt dat er veel te laat is ingegrepen.

"We moeten vaststellen dat er blijkbaar weinig urgentie is om daar iets aan te doen", ziet ook Boeve. "De minister heeft een aantal maatregelen genomen, die op zich geen slechte maatregelen zijn. Maar die gaan niet ver genoeg om het probleem op korte termijn op te lossen. Op lange termijn is er geen enkel perspectief dat dat ooit opgelost geraakt. Daar worden geen initiatieven genomen."

 

Bron: Radio 1  - 7 juni 2022

 
 
Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close