Waarom verlaten medewerkers een organisatie ?

Door: Bron: werkenbijdeoverheid.be 7-2-2022

Categorieën
:
Overheid - kandidaat,

De werking van een organisatie  steunt op competente en gedreven medewerkers. Elke organisatie wil dan ook graag deze medewerkers in huis houden. In geval medewerkers echter toch op het punt staan ​​de organisatie te verlaten, kan je maar beter de echt redenen onderzoeken. 

Een exitgesprek is in dat kader een interessant strategisch instrument dat in overheidsorganisaties  nog kan worden ingezet.  

 

Input voor het personeelsbeleid.

Exit-interviews kunnen oorzaken voor personeelsverloop opsporen en waardevolle input geven om het functioneren van de organisatie te verbeteren. De redenen waarom medewerkers de organisatie verlaten kunnen immers zeer divers zijn.

We noemen er alvast een paar:

Maak eerlijke feedback mogelijk

Vaak geven medewerkers die de organisatie verlaten soms interessante informatie over diverse aspecten van de organisatie. Vandaar ook dat het belangrijk is dat exit-interviews best worden afgenomen door iemand die op een onbevangen en onafhankelijke wijze kan luisteren naar de medewerker die de organisatie verlaat. Het gebeurt in de praktijk dan ook vaak door een medewerker van de  personeelsdienst die hiervoor is opgeleid. De direct leidinggevende is minder aangewezen hiervoor omdat deze persoon al wel eens mee aan de basis van het vertrek kan liggen.

 

Online exit-bevraging

Een online exit-bevraging kan ook een interessante vorm van bevragen vormen. Sommige medewerkers geven gemakkelijker hun mening als dit via een schriftelijke vorm kan. Deze kan eventueel anoniem of semi-anoniem zijn. Een externe kan nagaan of de informatie betrouwbaar is, maar de bevraagde hoeft zich niet noodzakelijk kenbaar te maken.

 

Doe mee aan de exit-bevraging

Verlieten de laatste tijd meer medewerkers dan normaal de organisatie ? Of ben je zelf iemand die je job bij de overheid inruilde voor een andere job ?  

Doe mee aan onze bevraging en geef alvast eerlijk je mening.  

Of ken je iemand die koos voor een andere job ? Stuur de pagina dan door via 'mail a friend'.

Vul de exit-bevraging in. (Tot 15/04/2023).