Leerkrachten: creatief in tijden van Corona:10 ideeën

Door: Mensenwerken 20-3-2020

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

TV Eén brengt aangepaste programma's 

Op Eén komt er in de weekdagen tussen 8u30 en 12u een programmatie met extra educatieve waarde voor schoolgaande kinderen en jongeren, of ze nu thuis zitten of op school.

Het educatief blok op Eén wordt aangepast met educatieve content van Ketnet Junior tussen 8.30 en 9.00 uur. Hiermee biedt één een educatief aanbod voor de allerkleinsten. De verschillende programma's stimuleren specifieke vaardigheden van peuters en kleuters.

  • 8.30 uur: Tik Tak (perceptie en beweging: vorm, kleur, muziek) voor kinderen van 1 tot 3 jaar

  • 8.35 uur: Kaatje Kameraadjes (wereldoriëntatie: dagdagelijkse gewoonten) voor kinderen van 2 tot 5 jaar

  • 8.40 uur: Bieba & Loeba (motorische vaardigheden) voor kinderen van 3 tot 6 jaar

  • 8.50 uur: Yetili vertelt (leesvaardigheid) voor kinderen van 4-7 jaar

Van 10.00 uur tot 12 uur zijn er programma’s voor jongeren: het gaat bijvoorbeeld om herhalingen van De klas (met Danira Boukhriss over liefde, met Tom Waes over geld, met Lieven Scheire over genetica,…), gevolgd door een aflevering van KLAAR.  Ook een selectie van de colleges van de Universiteit van Vlaanderen zullen uitgezonden worden op Eén.

Bron: VRT- 19 maart 2020

 

Tongerse school maakt video's voor kleuters die thuiszitten

Kleuterschool Evermaruske in Tongeren maakt video's voor kleuters die thuiszitten. De kleuters krijgen in ieder filmpje een opdracht en moeten deze samen met mama en papa thuis proberen uit te voeren. Op deze manier willen de leerkachten voorkomen dat de kleuters zich gaan vervelen en tegelijkertijd leren ze ook nog iets bij.

Bron: TV Limburg - 18 03 2020

 

Kleuterjuf uit Wevelgem (zelf in quarantaine) neemt dagelijks contact met kleuters

Creatief zijn in tijden van quarantaine. ’t Is wat heel wat leerkrachten proberen te doen. Met elke dag een online-uitdaging bijvoorbeeld, via de website of de Facebookpagina van de school.

Ook de gemeentelijke basisschool in Wevelgem doet het, op die manier willen ze de kinderen betrokken houden bij de school en ook virtueel met elkaar in contact houden.

Juf Madelief zit sinds kort zelf in quarantaine, maar via WhatsApp vertelt ze ons over de challenges die ze dagelijks doorstuurt naar de kleuters uit haar klas. 

Bron: Focus TV - 19 maart 2020

 

Coronavirus - Leerlingen worden thuis overstelpt met online leeropdrachten

Er duiken klachten op over de vele taken die scholen de leerlingen die thuis zijn meegeven. Nu de lessen zijn opgeschort en jongeren massaal thuis blijven, zoeken scholen naar andere manieren om de leerstof te verwerken. Maar vaak is er geen of te weinig overleg tussen de leerkrachten onderling, en krijgen de leerlingen teveel taken. Ook onderwijsspecialisten wijzen erop dat op afstand leren vermoeiender is dan in de klas.

Bron: TV Oost - 19 maart 2020

 

Coronavirus - Leerlingen doen massaal mee aan smartschool LIVE

Scholen zijn zoals u weet dicht. Er is opvang, maar de lessen zijn opgeschort. Het IKSO in Denderleeuw wil er toch alles aan doen om de leerlingen les te geven. De leerkrachten doen dat vanop afstand, voor een webcam. Leerlingen kunnen van thuis uit voor de computer die lessen meevolgen. Het is een gloednieuw systeem dat nog maar sinds dit weekend beschikbaar is in Vlaanderen. Het IKSO gaat er tijdens deze Coronacrisis volop met experimenteren.

Bron: TV Oost - 17 maart 2020

 

Zet de twee enige leerlingen op school samen met een creatieve leraar en je krijgt dit

Wat doe je met twee leerlingen in een verder leeg schoolgebouw? Leerkracht Michiel Crijns van Sancta Maria in Leuven koos voor een bijzonder creatieve tijdsbesteding.

Bron: Het Nieuwsblad - regio Leuven

 

Beste leerlingen, gebruik deze tijd om als wijzere en creatievere mensen terug te keren naar school

Voor heel wat leerkrachten was het alvast even slikken toen vorige donderdag beslist werd om de scholen te sluiten om het risico op besmettingen met het coronavirus in te perken. Godsdienstleerkracht Tim Van Nieuwenhove uit Ninove vindt het absoluut niet erg dat dat onze jongeren de komende weken enkele lessen missen: "Laat ze even een rustpauze inlassen om te herbronnen."

Bron: VRT Nieuws - 17 maart 2020

 

"Het is tijd voor dictee" - dictee vanuit de klas

Zo ontspannen mogelijk kijkt Juf Caroliene in de camera. Ze staat voor het elektronische schoolbord. ,,Het is tijd voor dictee. Schrijf maar op...”, zegt ze. Er volgt geen enkele reactie. Geen vraag, geen opmerking. Haar klaslokaal is akelig leeg.

Bron: AD - NL - 13 maart 2020

 

Hamontse leerkracht toont leerlingen elke dag een proefje op Instagram

Leraar Robin Feyen (26) uit Hamont heeft alvast een originele manier gevonden om zijn leerlingen thuis bezig te houden in tijden van corona. Via Instagram laat hij hen elke dag een nieuw proefje doen.

Bron: Het Belang van Limburg - 19 maart 2020

 

'Energiek met meester Nick' - Turnen in tijden van Corona

OOSTENDE In tijden van quarantaine is het belangrijk om te blijven bewegen, daarom is Movement vzw gestart met ‘Energiek met meester Nick’. De leerkracht zal dagelijks een halfuurtje oefeningen tonen voor kinderen, live op Facebook.

Bron: Het Laatste Nieuws - West-Vlaanderen