Preboarding van maatschappelijk werkers (scriptieprijs)

Door: Bron: VVSG / Koning Boudewijnstichting 16-1-2024

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de Koning Boudewijnstichting (KBS) hebben voor het eerst de scriptieprijzen ‘Lokale Besturen en Maatschappelijke Dienstverlening’ toegekend. Hiermee willen ze het cruciale belang van maatschappelijke dienstverlening bij een OCMW, stad of gemeente op de kaart zetten bij studenten. Ze hopen zo ook meer afgestudeerden warm te maken voor een job als maatschappelijk werker bij het lokaal bestuur. Dat is immers een knelpuntberoep.

Preboarding

Diny De Vits, bachelor sociaal werk aan de Odisee Hogeschool won de eerste prijs met een scriptie over een facet van onthaalbeleid: preboarding.  “Mijn scriptie gaat over preboarding: de wijze waarop we maatschappelijk werkers in  het OCMW Halle in hun eerste maanden maximaal kunnen ondersteunen in hun vaak complexe opdrachten”, aldus Diny. Op een arbeidsmarkt waar elk talent telt, is het belangrijk dat organisaties talenten vinden én houden.

Door preboarding trachten organisaties het onthaalproces van nieuwe medewerkers meer te stroomlijnen. Bij preboarding krijgen nieuwe medewerkers info vanaf het moment dat ze hun arbeidsovereenkomst ondertekenen tot het moment van de eerste werkdag. Een goed doordacht preboardingproces helpt werknemers niet alleen om sneller in hun nieuwe rol te komen, maar geeft werkgevers ook een fantastische kans om hun employer brand te versterken.

Maatschappelijk werker is knelpuntberoep

Maatschappelijk werkers bij de lokale besturen begeleiden hulpvragers intensief zodat ze hun grondrechten kunnen realiseren; de nabijheid van het lokale niveau maakt vaak het verschil. De krapte op de arbeidsmarkt, eist ook zijn tol op de sociale diensten. In 2023 werd de job van maatschappelijk werker een knelpuntberoep.

 

Bron: Koning Boudewijnstichting, nieuws, 16 januari 2024.

Lees ook: Werkenindegezondheidszorg.be: Onthaalbeleid voor maatschappelijk werkers.