Lokale besturen verwachten steun van hogere overheden

Door: Bron: VVSG 19-9-2022

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Bron: VVSG - 9 september 2022

Door de toegenomen inflatie en de stijgende energiekosten staat het water de lokale besturen aan de lippen. Lokale besturen hebben de opeenvolgende crisissen met succes aangepakt, dit is de crisis te veel. Ze verwachten maatregelen van de centrale overheden, zo niet zullen ze investeringen en uitgaven moeten uitstellen of lokale belastingen verhogen. Dat zegt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) die bij de federale en Vlaamse regering aan de alarmbel trekt.
 

Verwachtingen kleuren zwart

Als de meest recente inflatievooruitzichten van het Planbureau voor de periode 2022-2023 uitkomen, zullen de lonen bij de lokale besturen van nu tot eind 2023 nog vijf keer met 2% worden verhoogd, los van de baremieke en andere stijgingen. Daardoor liggen, alleen al door de inflatie, de jaarlijkse loonkosten in 2023 16,6% of ruim 920 miljoen euro hoger dan in 2021. Deze enorme meerkosten komen boven op de extra uitgaven voor energie én de kosten die nodig zullen zijn voor hulpvragen bij het OCMW. De oplopende inflatie zorgt ook voor een stijging van de statutaire pensioenlasten en van de loonkosten van de politie- en hulpverleningszones, die voor een belangrijk deel van hun financiering van de gemeenten afhangen. Daardoor kunnen deze dotaties tegen 2023 ruim 230 miljoen hoger liggen dan in 2021.

‘Deze explosie van de uitgaven kunnen de meeste Vlaamse lokale besturen enkel opvangen als ze ofwel snijden in geplande investeringen en uitgaven ofwel de belastingen optrekken,’ stelt Wim Dries, voorzitter van de VVSG en burgemeester van Genk. Dat de gemeenten door de indexeringen ook extra inkomsten zullen halen uit de opcentiemen op de onroerende voorheffing en de aanvullende personenbelasting, klopt, maar dat effect begint past deels te spelen vanaf 2023. Bovendien is de stijging van de uitgaven een stuk groter dan die van de inkomsten.