Audit Vlaanderen: Meer onregelmatigheden bij lokale besturen.

Door: Bron: Parlementaire vragen, 15 07 2022 18-7-2022

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Bron: Parlementaire vragen - 15 07 2022

Recent publiceerde Audit Vlaanderen het jaarverslag van 2021. Er werden in totaal 113 auditopdrachten uitgevoerd: 72 bij lokale besturen, waarvan 7 forensische na 86 meldingen en 41 bij de Vlaamse administratie waarvan 6 forensische audits. De stijging van het aantal meldingen en forensische audits heeft een impact op de werking en de inzet van extra forensische auditcapaciteit gaat ten koste van reguliere audits.

Voor 44 entiteiten van de Vlaamse administratie stelde het agentschap een beleidsgericht rapport op het vlak van risicomanagement op. Uit het risicobeheer blijkt het volgende: “Een gestructureerde aanzet is aanwezig, maar er is nog te weinig sprake van een matuur risicomanagement. Verschillende organisaties, maar ook de Vlaamse administratie als geheel, hebben vandaag nog onvoldoende zicht op hun belangrijkste externe en interne strategische en operationele risico’s. Belangrijke inspanningen zijn nodig zowel op het vlak van de opbouw van kennis en expertise als op het vlak van het versterken van een risicomanagementcultuur en het verhogen van het risicobewustzijn.”

 

Meer forensische werkdruk bij Audit Vlaanderen

Het aantal ontvangen meldingen door Audit Vlaanderen over mogelijke onregelmatigheden binnen de Vlaamse administratie en de lokale besturen steeg in 2021 met 40% ten aanzien van 2020 (85 meldingen in 2020 en 119 meldingen in 2021). Deze stijgende trend, die zich hoofdzakelijk bij de lokale besturen situeert, zet zich ook door in 2022. Dit alles betekent inderdaad een significante toename van de forensische werkdruk bij Audit Vlaanderen.