Diversiteit bij personeel Vlaamse overheid: deels gerealiseerd

Door: Bron: Parlementaire vragen 23-12-2021

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

In de beleidsnota 2019-2024 stelt de Vlaamse Regering werk te maken van een ruimer diversiteitsbeleid waarbij opleiding en werk een van de belangrijkste hefbomen zijn. Daarbij was de ambitie om tijdens deze legislatuur te streven naar een genderevenwicht op de arbeidsmarkt. Bij overheidsfuncties ligt de werkzaamheid van vrouwen lager  dan die van mannen in het midden- en topkader van de Vlaamse overheid. Bovendien wil de Vlaamse Regering ervoor zorgen dat personen met een handicap of chronische ziekte en personen met een buitenlandse afkomst breder deelnemen aan de maatschappij.

Op 28 april 2016 keurde de Vlaamse Regering het Strategisch Gelijkekansen- en Diversiteitsplan 2016-2020 goed. De Vlaamse overheid formuleerde ambitieuze streefcijfers voor het personeelsbestand: 10% mensen van buitenlandse herkomst, 3% medewerkers met een handicap of chronische ziekte en 40% vrouwen in zowel top- als middenkader. Dit strategisch meerjarenplan had de ambitie om deze verhoogde streefcijfers te behalen tegen 2020 en wilde tegelijkertijd een diverse Vlaamse overheid voor diverse burgers realiseren.

Stand van zaken - antwoord van minister Bart Somers

  1. De streefcijfers van het Strategische Gelijkekansen- en Diversiteitsplan 2016-2020 zijn deels gerealiseerd. Op 31 december 2020 telde de Vlaamse overheid 11,5% personeelsleden van buitenlandse herkomst (streefcijfer 10%). Vrouwen waren voor 39,4% in middenmanagement en 29,7% in topmanagement vertegenwoordigd (streefcijfer 40%). Personeelsleden met een handicap of chronische ziekte telden voor 2,3% van het personeelsbestand (streefcijfer 3%, rapportering op basis van deels vrijwillige en deels verplichte registratie).

  2. Doorheen de jaren zie ik dat de stijging voor deze streefcijfers aanhoudt. Ik blijf actief inzetten op diversiteit- en inclusiebeleid en dienstverlening om de cijfers van diverse vertegenwoordiging te bevorderen.

    • -  Ik gaf mijn administratie de opdracht om de diversiteitsmonitoring halfjaarlijks in plaats van jaarlijks uit te voeren.

    • -  Het meerjarenprogramma Gender in Topkader heeft als centrale doelstelling om een genderevenwichtig topkader te bereiken. De meervoudige aanpak zet in op monitoring, sensibilisering, competentieversterking en selectieprocedures. Het actieplan bevat onder meer volgende acties:

                      o monitoring van de vertegenwoordiging in topprocedures;
                      o gerichte arbeidsmarktcommunicatie;
                      o coaching;
                      o kandidaatbevraging bij procedures voor midden- en topkader (gelanceerd in 2021);
                      o een continu leiderschapsnetwerk (wordt gelanceerd in 2022);
                      o een informerend panelgesprek met drie topambtenaren, inclusief toelichting van de selectieprocedure van topkader en de mentoring pool (16 december 2021);
                      o een onderzoek door UGent naar de impact van vacatures op doorstroom naar de top (oplevering begin 2022);
                      o verkenning van actieve search van intern en extern potentieel;
                     o mentoring door topambtenaren (2021-2022);
                     o een module inclusie en diversiteit voor leiderschapscoaches (2022).

Bron: Parlementaire vraag van An Moerenhout aan minister Bart Somers, publicatie 22 december 2021