1 op 3 sollicitanten haken af tijdens selectieprocedure

Door: Mensenwerken 27-12-2021

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Bron: De Morgen - 27/12/2021

Snellere aanwervingsprocedure voor knelpuntberoepen bij federale overheid

Eén op de drie sollicitanten bij de federale overheid haakt af door de lange en omslachtige procedure. "We pakken dit aan door alvast de procedure voor knelpuntjobs bij de federale overheid een pak sneller te laten gaan", kondigt minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter aan. Haar collega van Justitie Vincent Van Quickenborne reageert positief: "In de gevangenissen zijn we op zoek naar 1.200 nieuwe mensen. Deze vernieuwde selectieprocedure zal ons daarbij helpen".

Uit cijfers die minister De Sutter opvroeg bij de federale overheidsdienst BOSA blijkt dat één op de drie sollicitanten bij de federale overheid afhaakt tijdens de selectieprocedure. "Het duurt soms tot zes maanden vooraleer sollicitanten een telefoon krijgen met het nieuws dat ze een job hebben of niet. De periode tussen een proef en een interview kan bijvoorbeeld weken aanslepen", aldus de minister.

De Sutter legt zich toe op de procedure voor de knelpuntjobs bij federale diensten die al jaren kreunen onder een personeelstekort, zoals de gevangenissen of het Nationaal Crisiscentrum. "Voor knelpuntjobs kunnen mensen voortaan op elk moment solliciteren, in plaats van een beperkte periode van pakweg een maand of langer", stelt de minister, die zich sterk maakt dat die zogeheten zeer geschikte kandidaten binnen de maand of sneller aan de slag kunnen in een knelpuntjob.

Lees verder