Overheidsorganisatie in de kijker: De Lijn

Door: Bron: VRT-Nieuws, De Tijd, De Wereld Morgen 21-11-2019

Categorie├źn
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

 

De Lijn kwam de afgelopen week alweer negatief in het nieuws. Afgelopen week met de staking in Vlaams-Brabant. Deze week met een onmogelijke discussie over laadpalen.

Even recapituleren voor alle duidelijkheid. Dinsdag 19/11 raakte bekend dat De Lijn een proefproject met elektrische bussen in Gent afblaast omdat ze geen laadpalen geïnstalleerd krijgt,. Een reden voor de twitterende minister Demir  (NV-A) om alle verantwoordelijkheid bij het Gents Stadsbestuur te leggen. Iets wat niet alleen niet bleek te kloppen, maar waarmee ze zich ook de woede van de collega's uit het parlement op de hals haalde. Woensdag werd het nog erger: toen bleek weer dat drie elektrische bussen in Brugge al jaren stilstaan omdat de laadpalen van De Lijn niet werken.

Het management van De Lijn kreeg daarbij forse krtiek van  het Vlaams Parlement, ook van meerderheidspartijen CD&V en Open VLD. Daarbij was er debat over het voorval en het getwitter, maar ook over het meer fundamentele van de zaak: wat is het beleid die de Vlaamse Regering uitzet naar De Lijn. 

Vlaams Parlementslide Karin Brouwers (CD& V)  zette daarbij in op de relatie tussen De Lijn en de lokale besturen, een reeds lang bekend euvel. 

"De Lijn, daal af van uw ivoren toren en overleg met de lokale besturen", zegt Brouwers. Ze heeft ook een boodschap voor de Vlaamse regering: Geef De Lijn een spreekwoordelijke trap onder de kont."

In een opiniestuk van Lode Vanoost, werd dit een aantal weken geleden nog een Kafkaiaans schouwspel genoemd. 

Het management van De Lijn, dat nu de kritiek over zich heen krijgt, is niet alleen overwegend politiek gekozen. De LIjn voert ook uit wat de politiek heeft beslist. 

De Tijd gaf vorige maand nog aan dat er dit jaar reeds 3 directieleden vertrokken bij De Lijn. 

 

Lees méér over het debat in het Vlaams parlement. (VRT-nieuws)

Lees het opiniestuk over de privatisering bij  De Lijn.