Pensioen bovenaan het verkiezingsdebat

Door: Eigen berichtgeving + VRT-NWS 20-5-2019

Categorieën
:
Kandidaat, Overheid - kandidaat, Zorg, Zorg - werkgever,

Een week voor de verkiezingen worden de pensioenen en de pensioenleeftijd het debat bij uitstek.

Eind april berichtte VRT-NWS nog dat de  de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd van 65 naar 67 geen draagvlak heeft. 75 procent van de ondervraagde Vlamingen vindt dat de pensioenleeftijd opnieuw naar 65 jaar moet worden verlaagd. In Brussel (71 procent) en Wallonië (81 procent) wordt daar op dezelfde manier tegen aangekeken.

De regering-Michel besliste in 2015 om de pensioenleeftijd tegen 2030 op 67 jaar te brengen. De maatregel was verrassend, want geen enkele partij had tijdens de campagne in 2014 aangegeven dat te willen. Al in 2015 gaf een peiling door het onderzoeksbureau IPSOS in opdracht van het Luikse pensioenfonds Ogeo Fund aan dat driekwart van de Belgen tégen was, maar volgens minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR) was de verhoging noodzakelijk om het systeem betaalbaar te houden. 

In het verkiezingsdebat tussen John Crombez (SP-A) en Bart De Wever (N-VA), waarbij duidelijk werd dat de standpunten rond ons pensioen duidelijk verschillen, werd 'ons pensioen' een scherp thema. 

De logica 'langer leven is langer werken'  is een thema waar de breuklijn tussen de politieke partijen dan ook duidelijker wordt. 

Prof. Ria Janvier geeft in een opiniestuk (VRT- 16 mei) de bedenking omtrent het gebrek aan diepgang van het pensioendebat. Het gevaar is niet denkbeeldig dat er zich een verschuiving voordoet naar de andere sectoren van de sociale zekerheid. Zestigplussers die hun werk verliezen of die om gezondheidsredenen niet langer kunnen werken, zullen verkassen naar de werkloosheid of de ziekteverzekering. En dan is het een kwestie van te "wachten" tot de wettelijke pensioenleeftijd om een rustpensioen te kunnen krijgen.

Het debat dat allicht na de verkiezingen te wachten stond, is daarmee reeds ingezet.