Evaluatie in evolutie.

Door: Bron: Vandenbroele uitgevers 19-11-2020

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

 

Het succesvol evalueren en bijsturen van medewerkers is geen nieuw onderwerp. Elke organisatie wil het beste uit haar medewerkers halen, de juiste mensen op de juiste plaats zetten en als een geoliede machine excellent werk afleveren.

Maar hoe bereik je dat doel? Overal gaan organisaties op zoek naar innovatieve evaluatiemethodes om hun personeel extra gemotiveerd te krijgen. Ook overheden gaan daarbij geregeld op zoek naar nieuwe modellen. 

Binnen de lokale besturen was het functioneringsgesprek, een regelmatig terugkerend formeel overleg tussen leidinggevende en medewerker waarop het functioneren van de medewerker besproken wordt, 25 jaar geleden een absolute vernieuwer. Deze methode werd in 1993 zelfs ingeschreven in het sectoraal akkoord, waardoor het een verplicht nummer werd voor lokale besturen.

De praktijk wees echter uit dat de invulling van zo’n functioneringsgesprek sterk afhing van de organisatie in kwestie en de leidinggevende in het bijzonder. De gesprekken werden niet altijd zo nauw genomen en kregen vaak de invulling van 'verkapte' evaluatie. 

Vanaf 2002 zochten besturen hun heil in differentiatie van het resultaat van evaluatie. Zowel bij de Vlaamse overheid, als lokale besturen kreeg het nodige aandacht. Zeker binnen de lokale besturen bleek het echter vrij snel te botsen met de heersende organisatiecultuur. 

Het voorbije decennium werd opnieuw volop geëxperimenteerd met nieuwe evaluatie- en feedbackmethodes. In het Decreet lokaal bestuur werd daarbij verwezen naar het gegeven dat  medewerkers recht hebben op evaluatie en feedback over hun functioneren, maar over de manier waarop dit het best gebeurt, blijft het eerder stil. Daardoor dreigen lokale besturen elk hun eigen weg te moeten banen doorheen de wirwar van feedbackmethodes, evaluatievormen en begeleidingstechnieken. Daarbij zien we onder de noemer 'feedbackgesprekken' alvast 'functioneringsgesprekken terug opduiken. 

Vanuit deze observatie kroop Chris De Meerleer, psycholoog en systeemdenker die al sinds de jaren ’80 zich over evaluatie ontfermt, in z’n pen. Chris was in 1993 nauw betrokken bij de invoering van de personeelsevaluatie en bij de ontwikkeling van de daaropvolgende feedbackinstrumenten in de Vlaamse overheid. Hij heeft  zowel in de sector onderwijs, gezondheidszorg als overheid, de evolutie van dichtbij meegemaakt en vormgegeven. Daarnaast adviseert hij al jaren lokale besturen aangaande de evaluatie van hun decretale graden.

Deze inzichten combineerde hij tot een diepgaand praktijkboek, ‘Evaluatie in evolutie’, dat de wettelijke evoluties combineert met actuele reflecties en effectieve feedbackmethodes die perfect afgestemd zijn op de noden van de sector.

De ideale gids dus om u te begeleiden bij het uitwerken van een succesvolle, gerichte en menselijke evaluatie-aanpak in uw organisatie.

Uitgever: Vandenbroele, Brugge  - ong.  230 blz - 39 EUR  (36 EUR vanaf 2de exemplaar).

U kan het boek bestellen via werkenbijdeoverheid.be. Een bron van inspiratie wie zijn evaluatiesysteem wil herdenken.

Bestellen kan via: info@werkenbijdeoverheid.be  met vermelding Evaluatie in evolutie.  Het boek wordt u dan gepersonaliseerd en vrij van port doorgestuurd.