Personeelsverloop in kaart brengen

Door: Bron: werkenbijdeoverheid.be 13-3-2023

Categorie├źn
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Personeelsverloop verwijst naar het verloop van medewerkers binnen een organisatie gedurende een bepaalde periode. Het kan worden gemeten door het aantal medewerkers die de organisatie verlaat (door ontslag, pensionering, vrijwillig vertrek, etc.) te vergelijken met het totale aantal medewerkers in dienst gedurende diezelfde periode.

Het meten van personeelsverloop is belangrijk voor organisaties, omdat het kan helpen bij het identificeren van problemen in de arbeidsomstandigheden of het personeelsbeleid. Een hoog personeelsverloop kan bijvoorbeeld duiden op ontevredenheid van werknemers, slechte leidinggevende praktijken, of een gebrek aan loopbaanontwikkelingsmogelijkheden binnen de organisatie.

Organisaties kunnen verschillende strategie├źn gebruiken om het personeelsverloop te verminderen, zoals het verbeteren van de werkomstandigheden, het bieden van opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden, en het opzetten van een aantrekkelijk belonings- en voordelenpakket voor werknemers. Het verminderen van het personeelsverloop kan bijdragen aan een hogere productiviteit en betere klanttevredenheid, en kan ook kosten besparen die gepaard gaan met het inhuren en trainen van nieuwe werknemers.

 

Vergelijken van personeelsverloop

Organisaties zitten vaak met de vraag hun personeelsverloopgegevens te vergelijken met de gegevens van andere organisaties in dezelfde branche of sector.

Dit kan helpen om inzicht te krijgen in hoe de eigen organisatie presteert ten opzichte van vergelijkbare organisaties, en om eventuele problemen met het personeelsverloop te identificeren en aan te pakken. Zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt, komt nu de vraag sterk naar voor.

Doe mee aan de korte bevraging personeelsverloop (tot 15 april 2023). Na afloop van de bevraging kan je ook de resultaten van de eigen organisatie opvragen.