Corona: steden en gemeenten wachten de Vlaamse maatregelen niet af

Door: Actua: Corona: steden en gemeenten wachten niet af 28-10-2020

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Steden en gemeenten voeren de Coronamaatregelen sneller in dan de Vlaamse Regering. Dat de Vlaamse Regering de nieuwe maatregelen pas vrijdag laat ingaan, geeft vandaag heel wat reacties, zeker nu de cijfers in Vlaanderen sneller stijgen dan in Brussel of Wallonië. 

 Zorgnet-Icuro vraagt de overheid om verder álles in het werk te stellen om het zorgpersoneel te onderstutten. "In verschillende dossiers kan nog een tandje bijgestoken worden en snelheid gemaakt."

Het resultaat is dat steden en gemeenten die de noodzaak beseffen, zelf sneller actie beginnen te nemen. 

 

Bevoegdheid van de gemeente

De gemeenten zijn wel degelijk bevoegd om nu al strengere coronamaatregelen in te voeren. Ze hadden dat juridisch bekeken bij wijze van spreken twee weken geleden ook al kunnen doen. Dat dat toen niet gebeurd is, heeft louter een politieke reden, lees: ze wilden een kakofonie aan verschillende regeltjes vermijden.

"Burgemeesters hebben de wettelijke bevoegdheid en opdracht om te zorgen voor de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van hun inwoners", legt Nathalie Debast van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten uit. "Dat gebeurt hier: de gemeentewet geldt ook in het geval van een pandemie. Burgemeesters willen zo inspelen op de specifieke toestand in hun stad of gemeente."

Problematisch is dat niet, denkt Debast. Ze wijst erop dat het nu niet zozeer gaat over "nieuwe" of "andere" maatregelen, wel gewoon een snellere invoering van de Vlaamse maatregelen die gisteren zijn aangekondigd. 

Dat Vlaanderen pas vrijdag als deadline voor de maatregelen gebruikt, heeft trouwens ook een juridische verklaring. De Vlaamse regering rekent namelijk op een aanpassing van het federale ministeriële besluit om de maatregelen wettelijk te onderbouwen. Daarover is er vandaag nog overleg tussen de verschillende niveaus.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) juicht het toe dat steden en gemeenten nu sneller schakelen. ""Ik hoop dat burgers vandaag ook al streng zijn voor zichzelf." Maar, er is een verschil tussen de praktijk en de regels op papier zetten. "We moeten de regels van de rechtstaat volgen. De regels moeten eerst op papier staan, het liefst zo snel mogelijk. We doen dat zo snel mogelijk, maar volgens de regels van de rechtstaat."

Bron:  persberichten van 28/10/2020

Zorgnet-Icuro, https://www.zorgneticuro.be/nieuws/zorgsector-houdt-de-adem-zullen-de-maatregelen-het-tij-doen-keren

VRT-Nieuws: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/28/heel-wat-steden-en-gemeenten-wachten-niet-tot-vrijdag-en-voeren/

De Tijd: https://www.tijd.be/dossiers/coronavirus/intensieve-zorgen-aan-dit-tempo-vol-tegen-6-november/10261134.html

 

Update: Vlaamse Regering vervroegt maatregelen - woensdag 28/10 - 15u25