Thuiswerken vanwege coronavirus? Het voordeel is ook de grootste valkuil

Door: Bron: Intermediair NL 20-3-2020

Categorie├źn
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

 

Gedwongen vanwege het coronavirus of niet: toegewijde thuiswerkers die zich enkel concentreren op hun werk zijn in de minderheid. Minder dan een op de vijf thuiswerkers zegt thuis alleen met werk bezig te zijn. Thuiswerken lijkt ideaal, maar voor sommigen zijn de verleidingen groot.

Uit doorlopend lezersonderzoek van Intermediair blijkt dat twee op de drie professionals regelmatig of vaak vanuit huis werken. Het overgrote deel ervaart dit als prettig, al geldt dat niet voor iedereen. Het meest genoemde voordeel is de tijdswinst, door het wegvallen van de reistijd naar en van het werk (80%). Voor tweederde is het zich beter kunnen concentreren het belangrijkste voordeel (73%) en het genot niet afgeleid te worden door collega’s (68%). 

 

Productiever, of toch niet?

Het overgrote deel van de Intermediair-lezers zegt thuis productiever te zijn dan op het werk (70%). Een kleine meerderheid denkt dat ook over thuiswerkende collega’s (54%). Het idee dat iedereen thuis maar lekker lummelt lijkt ook niet te kloppen: een forse meerderheid zegt evenveel of zelfs minder pauze te nemen dan op het werk (82%). 

Of dit tussen de oren zit of een feit is, laat zich raden. Mogelijk belangrijk onderscheid tussen thuiswerken en het werk op de zaak, is de samenstelling van taken. Werknemers die regelmatig vanuit huis werken zullen mogelijk taken kiezen die zich daarvoor het beste lenen. Taken als werkoverleg of het afstemmen met collega’s neem je nu eenmaal niet makkelijk mee naar huis.

Van de thuiswerkers noemt drie op de vijf het voordeel van het ‘tussendoor even andere dingen doen’ (61%). Maar dat voordeel is tegelijk een valkuil. De respondenten die aangeven thuiswerken niet prettig of helemaal niet prettig te vinden (3%), noemen als belangrijkste reden daarvoor dat thuis te veel risico op afleiding bestaat. De helft overigens vindt thuiswerken domweg ongezellig, door het ontbreken van collega’s. 

Toegewijde thuiswerkers die zich enkel concentreren op hun werk zijn in de minderheid. Minder dan een op de vijf thuiswerkers zegt thuis alleen met werk bezig te zijn

De grootste verleiders

Het ‘thuis tussendoor even andere dingen doen’ is een enorme valkuil. Dat blijkt wel uit de relatief grote aantallen respondenten die bekennen wel degelijk andere zaken te doen tijdens het thuiswerken. Even dat huishoudelijke klusje, even een boodschap, een appje, een belletje. Vooral handig is het afhandelen van al die zaken die ‘even’ geregeld moeten worden. 

Dat deze verleidingen echt bestaan, wordt bekrachtigd door het oordeel van respondenten over thuiswerkende collega’s. Lezers die twijfelen aan de productiviteit van hun collega’s thuis denken daarvoor bewijs te hebben: ze zijn lastig te bereiken (39%) en ze zeggen zelf weleens andere dingen te doen (38%).