Meer dan 3000 openstaande vacatures in het onderwijs

Door: Bron: VRT-NWS 10-1-2024

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Het lerarentekort wordt steeds nijpender, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB). Die kreeg vorig jaar welgeteld 26.023 vacatures binnen voor onderwijzend personeel. 

De basis- en secundaire scholen zijn vooral op zoek naar volk om voor de klas te staan: bij het onderwijzend personeel in de lagere en secundaire scholen is het aantal vacatures vorig jaar met bijna 8 procent toegenomen tegenover het voorgaande kalenderjaar. In 2022 ontving de VDAB namelijk 24.144 vacatures.

Vorige maand kwamen er bij de VDAB 19,7 procent meer vacatures voor het onderwijs binnen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal steeg van 1.491 tot een recordaantal van 1.786. Dat zijn er 12 procent meer dan een jaar eerder. 

Dat de vacatures ook moeilijk ingevuld raken, blijkt uit de maandcijfers. Afgelopen maand waren er 3.009 openstaande vacatures voor onderwijzend personeel. In dezelfde maand van het jaar 2022 waren dat ernog 2.697 en in december 2021 stonden er 2.511 vacatures open.

 

Verschillende verklaringen

 

“Het is voor het eerst dat we zoveel vacatures voor leerkrachten ontvangen”, zegt Pieterjan Soens, onderwijsexpert bij de VDAB. Hij heeft drie verklaringen voor het voortdurend stijgende aantal vacatures in het onderwijs. 

“Ten eerste is het aantal personeelsleden in het onderwijs de afgelopen vijf jaar een stuk gestegen, met bijna 10 procent. Daarnaast speelt de algemene krapte op de arbeidsmarkt ook het onderwijs parten. En in het onderwijs zien ze ook veel startende leerkrachten uitvallen in de eerste jaren.”

 

Vooral tijdelijke en deeltijdse jobs

 

Duiken we dieper in de cijfers, dan zien we dat het vooral om tijdelijke vacatures gaat. Samen zijn die goed voor zo’n 90 procent van alle vacatures in het onderwijs. “Dat kan gaan van een vacature voor enkele weken tot een volledig schooljaar”, duidt Pieterjan Soens. 

“Daarnaast zien we dat er onder de vacatures heel wat deeltijdse vacatures zijn”, merkt Soens voorts op. “Dat zijn er zowat de helft. Daarbij kan het gaan om vacatures voor een aantal lesuren tot vacatures voor een bijna volledig pakket."

 

 

Bron: VRT-NWS 10 januari 2023 - Lerarentekort blijft toenemen: VDAB krijgt recordaantal onderwijsvacatures binnen