Plaatsonafhankelijk en tijdsonafhankelijk werken.bij de Vlaamse Overheid.

Door: Bron: eigen berichtgeving / Vlaamse Overheid 21-9-2021

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Hybride werken omvat resultaatgericht werken en leidinggeven op basis van vertrouwen en dialoog. Personeelsleden werken hierbij vanuit verschillende werkomgevingen en -locaties samen en blijvenverbonden door technologie en fysieke samenkomsten. In functie van de aard van de werkactiviteit en de te behalen resultaten en met het organisatiebelang en klantenperspectief voorop, kiest het personeelslid in overleg met de leidinggevende waar en wanneer het personeelslid de werkactiviteiten uitvoert. Alle personeelsleden van wie de functie zich ertoe leent moeten in principe de kans krijgen om hybride te kunnen werken. Daarbij zijn het plaatsonafhankelijk en tijdsonafhankelijk werken belangrijke elementen. 

-Plaatsonafhankelijk werken

Personeelsleden kunnen op verschillende plaatsen werken. De keuze voor een werkomgeving wordt gemaakt op basis van dialoog met de leidinggevende. Het organisatiebelang en het klantenperspectief primeren telkens. De aard van de werkactiviteit of opdracht en de te behalen resultaten bepalen deels welke werkomgeving hiervoor het meest geschikt is. Hybride werken gebeurt vanuit een kwalitatief oordeel, niet vanuit een kwantitatieve benadering. Dit betekent dat aanwezigheid op een bepaalde werkplek ingegeven wordt vanuit een functionele meerwaarde. Het kantoor, de thuiswerkplek en de satellietwerkplek zijn mogelijke werkplekken. Het werken in openbare ruimten zal verder gefaciliteerd worden, voor zover ook rekening wordt gehouden met informatieveiligheid.

Ook binnen het concept van het hybride werken blijft werken vanop het kantoor een belangrijk element. Voldoende aanwezigheid in de kantooromgeving blijft cruciaal. Op teamniveau komen er afspraken inzake fysieke aanwezigheid. Werken vanuit de kantooromgeving bevordert immers de sociale en informele contacten tussen teamleden, het stimuleert creatieve processen, overleg en teamwerking. Het initiatief hieromtrent gaat uit van de leidinggevende. De leidinggevende kan telewerk intrekken of weigeren omwille van organisatorische, financiële, of competentiegebonden redenen.Werken vanuit het buitenland heeft een impact op een aantal vlakken (arbeidsrecht, arbeidsongevallen, ziektecontrole, sociale zekerheid, fiscaal, ...).Plaatsonafhankelijk werken vanuit het buitenland kan daarom enkel onder bepaalde voorwaarden.Het mag geen aanpassingen aan de arbeidsvoorwaarden, sociale zekerheid of fiscaliteit tot gevolg hebben.Het personeelslid heeft hiervoor een uitdrukkelijk voorafgaand akkoord nodig van het lijnmanagement.

 

-Tijdsonafhankelijk werken

Personeelsleden kunnen binnen de grenzen van de arbeidstijdwetgeving2en in overleg met de leidinggevende zelf gedeeltelijk kiezen wanneer ze werken. Deze keuze wordt gemaakt met het organisatiebelang en het klantenperspectief voorop. Het is belangrijk om hierover goede afspraken te maken, zowel op individueel niveau als op groepsniveau (team, afdeling of entiteit), met als doel het individueel welzijn van werknemers te bewaken, zich te kunnenorganiseren op organisatieniveau en de dienstverlening naar klanten te blijven verzekeren. Het is hierbij noodzakelijk oog te hebben voor het respecteren van de grens tussen werktijd en privéleven. De gemiddelde arbeidsduur voor een voltijds personeelslidbedraagt 38u/week. Elke werkweek loopt van maandag t.e.m. vrijdag. De uitwerking van de concrete arbeidstijdregeling binnen de voormelde grenzen gebeurt in het arbeidsreglement.

 

In 2020 kwamen 21.392 personeelsleden (78%) voor plaats- en tijdsonafhankelijk werken in aanmerking.

Deze cijfers hebben betrekking op de diensten van de Vlaamse overheid met uitzondering van de Openbare Psychiatrische Zorginstellingen.

Bronnen:

-Omzendbrief betreffende hybride werken binnen de Vlaamse overheid. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke KansenArenbergstraat - 16 juli 2021. --

Vlaams Parlement , schriftelijke vraag 347