Duidelijk minder vacatures op de arbeidsmarkt

Door: Bron: VDAB - trends 11-9-2020

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

https://werkgevers.vdab.be/trends

Aantal vacatures augustus 2020: - 13,7 %

Aantal werkzoekenden: + 8,6%

 

Het aantal vacatures in Vlaanderen is vorige maand afgeklokt op 18.595, een forse terugval tegenover een jaar eerder. Dat melden Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) en arbeidsbemiddelingsdienst VDAB dinsdag.

Na enkele zeer zware dalingen door het nieuwe coronavirus was er in juni herstel. Maar die trend zette zich niet door, met twee dalingen, op jaarbasis, op rij in de zomermaanden. In juli was er een daling van 29,5 procent van de vacatures aangemeld bij VDAB.

In augustus is bijvoorbeeld de sector horeca en toerisme zwaar getroffen, met een vacature-terugval van 45,8 procent. Ook de machinebouw (-36,5 procent), de overige industrie (-64,1 procent), informatica, media en telecom (-51,7 procent) en de zakelijke dienstverlening (-44,9 procent) hebben het hard te verduren met dalingen rond de kaap van 30 procent.

Meer vacatures in landbouwsector

Niet alles is kommer en kwel: de landbouwsector noteert 339 vacatures, of 36,1 procent procent meer dan in augustus 2019. De oogst is volop aan de gang, dus extra werkkrachten zijn nodig, klinkt het in een persbericht van minister Crevits. De oproep van de minister aan de landbouwers om vacatures aan te melden, wierp zijn vruchten af, klinkt het.

In de gezondheidssector staan 1.155 vacatures open (+14,2 procent). Ook de diensten aan personen doen het nog goed in augustus (+76,3 procent).

Minister Crevits onderstreept de lichte stijging ten opzichte van de voorgaande maand. ‘Toen waren er 17.164 vacatures, in augustus waren dat er ruim 18.000. Het aantal vacatures blijft hoog. Met VDAB wordt daarom verder gewerkt aan een goede match van vacatures en werkzoekenden en wordt er ingezet op opleiden, opleiden, opleiden.’