2019: terug naar politiek gekozen gouverneurs

Door: Bron: De Tijd + eigen berichtgeving 26-12-2019

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

 

De Tijd gaf op 6/12  een schets van het nieuwe beleid ivm de selectie van provinciegouverneur.

Door het vervroegde vertrek van de Limburgse gouverneur Herman Reynders zijn drie gouverneurszitjes vacant. De Vlaamse coalitie heeft de benoemingspuzzel nog niet helemaal gelegd.

Herman Reynders (61) stopt in februari na ruim tien jaar als Limburgs gouverneur. Hij kon nog aanblijven tot 2023, maar is het beu, zei hij woensdag in Het Belang van Limburg. De job van Reynders gaat mee in een ruimere ronde geplande benoemingen van gouverneurs. 

De Brabantse gouverneur Lode De Witte, net als Reynders van sp.a-signatuur, wordt volgende week 65 en ook in Oost-Vlaanderen is na het vertrek van Jan Briers - die nu voor CD&V in de Kamer zit - een nieuwe gouverneur nodig.

Terug politieke afspraken

De politieke afspraken zijn gemaakt. Ze zijn een onderdeel van de geheime akkoorden die bij elke coalitievorming worden gesloten. De regering-Jambon besloot dat de aanduiding van gouverneurs opnieuw een puur politieke benoeming wordt. Daarmee is de beslissing van Jambons voorganger Geert Bourgeois teruggedraaid om met een objectieve procedure via een headhunter te werken. 

Tijdens de regeringsonderhandelingen zou afgesproken zijn dat de N-VA de gouverneursposten van Limburg en Vlaams-Brabant krijgt.

 

Er zou door de nieuwe regering afgesproken zijn dat Oost-Vlaanderen naar Open VLD gaat en Vlaams-Brabant naar de N-VA. Volgens de klassieke regels van het politieke spel zou derde coalitiepartner CD&V aanspraak kunnen maken op de post in Limburg. Het probleem is dat CD&V al rijkelijk bedeeld is met gouverneurs in West-Vlaanderen (Carl Decaluwé) en Antwerpen (Cathy Berx). Daarom zou bij de regeringsonderhandelingen zijn afgesproken dat de N-VA straks ook Limburg krijgt.

De benoeming van Oost-Vlaamse gouverneur laat sporen na. 

De Tijd schetst de problemen bij de benoeming van de gouverneur in Oost-Vlaanderen. . De regering zit nog met een erfenis van de regering-Bourgeois die een juridisch staartje kan krijgen bij de Raad van State. De procedure van Bourgeois draaide helemaal in de soep bij de geplande vervanging van Briers in Oost-Vlaanderen. Werkenbijdeoverheid.be schreef reeds eerder hoe de Vlaamse Regering hier van de eigen uitgezette procedure afweek.  Daarbij werd in de loop van de selectieprocedure van de eigen procedure afgeweken, met een maandenlange twist. Ook kwam naar voor dat de  functiebeschrijving en assessment niet waren aangepast aan de functie van gouverneur.  

Bovendien was er de beschadiging richting kandidaat 'Van Cauter'.  Van Cauter gooide uiteindelijk de handdoek in de ring nadat de scores van de tests gelekt waren. Dat gebeurde tot grote woede van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. 

Nu de nieuwe coalitie beslist heeft terug te keren naar de klassieke methode van politieke benoemingen is  volgens De Tijd, de weg vrij om Van Cauter alsnog te benoemen als gouverneur in Oost-Vlaanderen.

Bij het vertrek van Reynders liet Leerman  van zich horen. In een reactie op een radiointerview over de kwestie herinnerde hij er via sociale media fijntjes aan dat er nog steeds een procedure loopt voor de gouverneursfunctie. ‘Ook een overheid moet zich aan haar eigen regels houden.’ 

Opmerkelijk is dat Leerman van repliek werd gediend door de chef van de Open VLD-studiedienst. ‘Er was geen rangschikking, enkel een lijstje van geschikte en niet geschikte kandidaten. Zoals de procedure, die de betrokkene zeker kent, ook voorschreef.’ Het toont dat de angel nog niet helemaal uit het dossier is en verklaart waarom de Vlaamse regering afweegt hoe het verder kan zonder zich een juridisch gevecht op de hals te halen.