35 procent van de Vlaamse ambtenaren werkt voltijds thuis

Door: Bron: Vlaamse Overheid 16-10-2020

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Op 22 september 2020 werden  de resultaten gepubliceerd van een bevraging bij 5500 Vlaamse ambtenaren waarin gepeild werd naar hun welbevinden rond thuiswerken in coronatijden. Deze enquête sloot aan bij een eerdere bevraging bij zo’n 6700 Vlaamse ambtenaren in juni, eerder dit jaar. Uit de recentste enquête blijkt dat 35 procent nog steeds voltijds van thuis uit werkt.

 

Een aantal andere cijfers vragen ook de aandacht. Zo geeft 80 procent van de bevraagden aan dat werk en privéleven goed op elkaar te kunnen afstemmen. Anderzijds zegt een op de vijf van de Vlaamse ambtenaren moeilijkheden te ervaren om werk- en privéleven te organiseren wanneer ze van thuis uit werken.

 

Uit een studie van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van de hogeschool Odisee: ‘Thuiswerken 'nieuwe stijl' blijkt dat het merendeel van de telewerkers aangeeft dat de werk- en gezinsuren in elkaar overlopen en dat het moeilijk is om die gescheiden te houden. Daarbij komt ook dat mensen die telewerken, duidelijk te kennen geven dat ze regelmatig worden gestoord, concentratieproblemen ervaren en schatten dat ze minder uren presteren dan normaal. Deze studie is dus zeker geen pleidooi om telewerk af te schaffen, maar het is vooral belangrijk om thuis in goede en aangename werkomstandigheden te voorzien.

 

Uit de enquêteresultaten bij de Vlaamse ambtenaren blijkt dat er geen differentiatie naar gender is. En dat is, in vergelijking met de vorige studie van Odisee, wel een belangrijke parameter. Uit de  studie van Odisee blijkt dat vrouwen telewerken veel minder evident vinden dan mannen. Een derde van de vrouwen duidde aan niet akkoord te gaan met de stelling dat telewerk een betere balans toelaat tussen gezin en werk. Dat is een verschil van ongeveer 10 procent ten opzichte van de mannen.

 

Bron: Parlementaire vragen: Brecht Warnez aan Minister Somers

Bron: Odisee Hogeschool - 14 mei 2020