Digitale ondersteuning voor thuiswerk: enkele programma's.

Door: Bron: diverse 26-4-2020

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Microsoft Teams

Microsoft Teams is het Microsoft-antwoord op remote werken. Kortom, het is een soort virtuele meetingroom waar collega’s kunnen overleggen, videobellen en meer. 

Overheden die gebruiken maken van Microsoft kunnen videoconferencen met Microsoft Teams. Dit is de nieuwe naam voor Skype For Business. Hiermee kunnen gebruikers naast groepsvergaderingen ook tegelijkertijd samen werken in documenten. Zo’n 44 miljoen mensen gebruiken momenteel Teams. Voor de coronacrisis mensen dwong thuis te blijven was dat meer dan 30 miljoen.

Het gratis pakket van Microsoft Teams is beperkt, maar biedt wel de mogelijkheid voor een onbeperkt aantal gebruikers, het delen van grote bestanden (2 GB per gebruiker en 10 GB per kanaal). Met iedere upgrade worden de functionaliteiten uitgebreider.

 

Google Hangouts

Je kunt natuurlijk ook terecht bij Google Hangouts voor vergaderingen. Deze functionaliteit gaat verder dan de gratis versie die Google-gebruikers al hebben.

Naast de handige Drive-functionaliteiten met tekstbestanden en spreadsheets waar je tegelijkertijd in kan werken met collega’s, kun je ook vergaderen via het G-suite pakket. Deze app is geïntegreerd met alle werk-op-afstand-functionaliteiten van Google zoals e-mail en Drive. Dit maakt het voor Android-gebruikers aantrekkelijk om gebruik te maken van G Suite.

 

Zoom

Zoom is nu al het succesverhaal van de Covid-19-pandemie. Met tientallen miljoenen downloads is dit een populaire tool om op afstand te vergaderen, maar ook af te spreken met grote groepen collega’s, vrienden en familie.

De app is gratis voor gebruikers met gesprekken korter dan 40 minuten en met minder dan 100 deelnemers. Wie gesprekken wil opnemen, de duur van meetings wil oprekken tot 24 uur, en met 100 (Zoom Pro), 300 (Zoom Business) of 1.000 deelnemers (Zoom Enterprise) wil vergaderen, moet daarvoor betalen.

OOM.US is waanzinnig populair tegenwoordig. Aan deze sterke groei zijn er, voor de gebruikers, ook risico’s verbonden. Dit blijkt uit een analyse gemaakt door de Werkgroep Informatieveiligheid van de Vlaamse Overheid. 
Zowel technisch als juridisch  zou het gebruik van ZOOM.US problematisch zijn. https://overheid.vlaanderen.be/nieuws/update-opgelet-met-het-gebruik-van-zoomus

 

Slack 

Sinds 2014 kunnen werknemers op afstand chatten op het platform van Slack. De app heeft al meer dan 12 miljoen gebruikers en is populair op Nederlandse werkplekken.

In de gratis versie kunnen werknemers al een-op-een videobellen. Handig voor samenwerken voor een klus, even kletsen of roddelen met een kop koffie erbij, maar niet voor vergaderen. Videoconferences met grotere groepen zijn beschikbaar in de betaalde versies. 

 

Jitsi

Er is ook een gratis alternatief om te videovergaderen: Jitsi, een opensource videoconferencing-tool.

Jitsi is naast gratis, ook versleuteld. Volgens de makers is er minder vertraging tijdens het vergaderen dan bij de concurrenten, doordat audio en video niet eerst bewerkt worden voordat het de andere deelnemers bereikt. Al zullen vertragingen optreden als er veel gebruikers deelnemen.