Vlaamse overheid wil meer samenwerking tussen lokale besturen en VDAB

Door: Bron: Vlaamse Overheid - 29-3-2022

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Bron: Parlementaire vragen, 29 maart 2022

De gemeenten krijgen er weer een rol bij. In het kader van de tewerkstellingsambities van Vlaanderen is meer samenwerking voorzien tussen lokale besturen en VDAB.

  1. De samenwerking VDAB en gemeenten kent een lange historiek. De oprichting van werkwinkels rond de eeuwwisseling, de invoering van Vlaamse activeringsinstrumenten - Tijdelijke Werkervaring OCMW, Wijk-werken heeft de samenwerking tussen VDAB en lokale besturen gaandeweg versterkt. Daarnaast is er door de jaren heen projectmatig divers samengewerkt, vb. in de vorm van mobiele opleidingen, samenwerking bij een lokale jobbeurs etc.

    De samenwerking tussen VDAB en Lokale Besturen werd in de huidige Vlaamse Regeerakkoord als een hefboom naar voor geschoven in de ambitie de 80% werkzaamheidsgraad te realiseren. Structurele samenwerkingsakkoorden tussen VDAB en de centrumsteden, de regiegebieden sociale economie en werk (intergemeentelijke samenwerkingsvormen) zijn daar de uitwerking van.

     

  2. Gezien de samenwerking in het kader van de activeringsinstrumenten TWE-OCMW en Wijk-werken nagenoeg alle Vlaamse steden en gemeenten afdekt, kan gesteld worden dat de reguliere samenwerking alle Vlaamse steden en gemeenten betreft.
    Naast de samenwerking in het kader van de bovenvermelde activeringsinstrumenten kunnen er lokaal ook projectmatige samenwerkingen opgezet worden, vb. mobiele opleidingen, een jobbeurs etc.

    De Vlaamse Regering bouwt de structurele samenwerkingsovereenkomsten verder uit om alle Vlaamse steden en gemeenten te engageren tot concrete acties in lijn met de Vlaamse ambitie om de 80% werkzaamheidsgraad te realiseren. Een structurele samenwerkingsovereenkomst vertrekt van een brede lokale arbeidsmarktanalyse en detecteert lokale opportuniteiten om acties op te zetten die bijdragen aan een verhoging van de werkzaamheidsgraad. Elke samenwerkingsovereenkomst wordt in een concreet actieplan vertaald en opgevolgd.

3. Volgende initiatieven zijn lopende of worden opgestart:

●  Naast de inzet van een professioneel team ‘Netwerkmanagers en Stadsmanagers’ bij VDAB die het permanent relatiebeheer opneemt naar de lokale besturen, zal de VDAB-extranet-pagina voor Lokale Besturen in de loop van 2022 meer afgestemd worden op de vragen van Lokale Besturen. Ook de contactgegevens van het VDAB-team zijn terug te vinden op deze pagina : https://extranet.vdab.be/samenwerken-met-vdab/voor-lokale-besturen

●  VDAB is naast VVSG en de grootsteden, kernpartner in het ESF-Capacity Buildingproject dat 28/01/2022 werd goedgekeurd.

●  De Vlaamse Regering keurde het besluit ‘regierol gemeenten in het kader van sociale economie en werk’ op 4/02/2022 principieel goed. Daarmee wil de Vlaamse Regering op het vlak van werk en sociale economie sterker samenwerken met de lokale besturen, om zo meer maatwerk te leveren in een breder activeringsbeleid, inspelend op de eigenheid van de subregio of stad en haar werkzoekenden, leefloners en niet-beroepsactieven. De samenwerking tussen de regisseurs sociale economie en werk en de VDAB-netwerkmanagers

lokale besturen zal hierdoor versterkt worden, met een verdere uitbreiding van de samenwerkingsovereenkomsten met regiegebieden sociale economie en werk tot gevolg.

● Daarnaast draagt ook de uitbouw van de Digibanken in Vlaanderen bij aan een versterkte samenwerking tussen lokale besturen en VDAB. Vanaf 1/02/2022 zijn de eerste 6 Vlaamse Digibanken van start gegaan. Daarnaast bereiden nog 29 projecten zich voor op een Digibank. Meer info is terug te vinden op: https://digibanken.vlaanderen.be/