Langverwachte hervorming middelbaar onderwijs van start

Door: Bron: De Tijd, 02 09 2019 + Scholierenkoepel 5-9-2019

Categorieën
:
Kandidaat, Overheid - kandidaat, Zorg,

 

In het eerste middelbaar wordt vandaag gestart met de hervorming van het middelbaar onderwijs én met nieuwe leerstof. Aan die hervorming is meer dan twintig jaar politieke discussie vooraf gegaan. Van de oorspronkelijke plannen - waarbij bijvoorbeeld de termen algemeen secundair onderwijs (aso), technisch secundair onderwijs (tso) en beroepsonderwijs (bso) sneuvelden - is nog weinig overgebleven

In de eerste twee jaar is er wel iets meer ruimte om jongeren bij te spijkeren of uit te dagen, afhankelijk van de behoefte van de leerlingen. Het is ook de bedoeling leerlingen in de eerste twee jaar van het middelbaar meer te laten proeven van verschillende vakken, zoals techniek. Het wordt ook gemakkelijker om na het eerste middelbaar nog van studierichting te veranderen. Tegelijk blijft er, net als vandaag, ruimte voor een 'basisoptie' als Latijn of wetenschappen.

Schermvullende weergave

De hervorming wordt jaar per jaar voort ingevoerd. Vooral vanaf het derde middelbaar zullen de veranderingen merkbaar zijn. Het aantal studierichtingen wordt vanaf het derde middelbaar sterk verminderd. In het derde en vierde middelbaar gaat een kwart van de richtingen op de schop. De inhoud van sommige studierichtingen is ook aangepast zodat ze beter aansluiten op de arbeidsmarkt of op het hoger onderwijs.

 

Maar wat verandert er nu eigenlijk? 
 

 

Léés hier alles over de modernisering

https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/van-masterplan-tot-regelgeving