Begeleidingstraject op maat bij eerste symptomen van burn-out

Door: Bron: Frank Vandenbroucke, VRT-NWS 2-2-2024

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever , Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

Werknemers die de eerste tekenen van burn-out vertonen, zullen de mogelijkheid krijgen om een gepersonaliseerd begeleidingstraject te volgen om erger te voorkomen. Dit traject is volledig vertrouwelijk en gratis. Zowel de organisatorische componenten (gebrek aan hiërarchische ondersteuning, erkenning) als de individuele componenten (stress, overwerk) van burn-out worden behandeld. Bij zo’n traject zal beroep worden gedaan op professionals zoals artsen, klinisch psychologen, arbeidspsychologen, kinesitherapeuten en preventieadviseurs. De bedoeling is om de uitval te verminderen. “Je goed voelen op je werk is zo belangrijk. En toch hebben sommige mensen het vaak moeilijk”, zegt minister Frank Vandenbroucke, “Wie te kampen heeft met een burn-out moeten we met een gepast traject kunnen begeleiden. Elke werknemer heeft daar recht op.”

Eind vorig jaar stelde Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico's, de resultaten van het pilootproject voor de begeleiding van werknemers uit de ziekenhuis- en bankensector die geconfronteerd worden met een burn-out. Binnen het pilootproject burn-out spoorde men consequent symptomen op bij werknemers, om erger te voorkomen. Die resultaten waren erg goed. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil deze aanpak nu structureel toepassen in alle sectoren. Dat laat hij weten in het licht van de Europese High Level conferentie over welzijn op het werk die hij organiseert.

 

Bron: Minister Frank Vandenbroucke, 31 januari 2024: Wie tekenen vertoont van een burn-out kan voortaan rekenen op begeleidingstraject op maat