Krapte op de arbeidsmarkt en ook meer beweging.

Door: Bron: Diverse 20-1-2022

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,
 

Veel 25- tot 35-jarigen hebben het afgelopen jaar op eigen initiatief hun vaste baan vaarwel gezegd. 

Als vorig jaar een vast arbeidscontract ontbonden werd, gebeurde dat in 34 procent van de gevallen omdat de werknemer zelf ontslag nam. Slechts bij 17 procent van de exits beëindigde de werkgever het contract. In de overige gevallen ging het om beëindigingen met wederzijds akkoord of om andere redenen zoals pensionering. Dat blijkt uit onderzoek van Acerta op basis van de gegevens van 260.000 werknemers.

 

Werknemer neemt meer initiatief voor een andere job.

Wie neemt het initiatief om een contract van onbepaalde duur te beëindigen? Vooral de Belgische werknemer zelf, zo blijkt. 1 op 3 (33 %) contractbeëindigingen komt er eenzijdig op initiatief van de werknemer en in 35 % van de gevallen gingen werknemer en werkgever uit elkaar na wederzijds akkoord. Tel daarbij nog de contractbeëindigingen door pensioenen of SWT (ook beide met inspraak van de werknemer), en het is duidelijk dat in meer dan 7 op de 10 contractbeëindigingen de werknemer (mee) besliste. Slechts in 17,5 % van de gevallen, kwam het ontslag er louter op initiatief van de werkgever.

Nele Ronsmans, experte talent bij Acerta Consult: “In meer dan zeven op de tien gevallen is de werknemer minstens betrokken bij de beslissing om het contract van onbepaalde duur stop te zetten. Dat is meer dan voor corona. Ook opvallend: werkgevers gaan minder snel over tot gedwongen ontslag. De krapte op de arbeidsmarkt speelt hierin een belangrijke rol. Veel bedrijven klimmen uit het dal na corona en hebben personeel nodig om te groeien, maar hun vacatures geraken niet snel ingevuld. Ze houden dus vast aan het personeel dat ze hebben en gaan minder snel over tot ontslag. Voor werknemers is de krapte op de arbeidsmarkt een troef: ze kunnen sneller hun job opzeggen omdat ze zeker zijn dat ze elders aan de slag kunnen, vacatures genoeg. Tot slot hebben ook veel oudere werknemers door corona beslist om – vaak sneller dan gepland - met (vervroegd) pensioen te gaan.

Vooral jongeren zeggen vast contract op

Het zijn vooral de jongere werknemers die hun vast contract zelf opzeggen. In de leeftijdscategorie 25-30 jaar (45,6 %) en 30-45 jaar (43 %) nemen werknemers het meest zelf het initiatief. Dat is duidelijk meer dan het gemiddelde over alle leeftijden heen (33%). Werknemers die eerder aan het einde van hun loopbaan zitten, nemen minder zélf het initiatief om een contract stop te zetten. Bij 55 tot 60-jarigen was dat in 2021 23,2 %, bij 60 tot 65-jarigen slechts 3,7 % en bij 65-plussers was dat 4 %.

 

Een bredere trend ?  Ontslaggolf in Amerika

Amerika kampt momenteel met een ontslaggolf.  Amerikanen zijn de werkdruk in hun land beu en willen betere arbeidsvoorwaarden en meer voldoening in hun werk. De term Great Resignation komt van psycholoog Anthony Klotz, werkzaam aan de Texas A&M Universiteit. Hij realiseerde zich vorig jaar dat het hele land tegelijkertijd thuis had gezeten, angstig voor een potentieel dodelijk virus, met tijd om na te denken over het leven.


Een uitdaging voor de overheid

Ook overheidsorganisaties staan voor de uitdaging om zich op de krappe arbeidsmarkt in de kijker te werken en het geschikte personeel te vinden. Daarbij gaat het echter niet alleen om nieuwe mensen aan te trekken, maar ook om te kijken hoe men de bestaande kan behouden.  

Alvast ook een uitdaging voor het personeelsbeleid van 2022.

 

Bronnen: 

Acerta - nieuws +

Business AM- 19/01/2022

De Morgen - 19/01/2022