Gemeenschappelijke dienstverlening Rekrutering en Selectie Vlaamse overheid

Door: Bron: Vlaamse Regering 24-11-2020

Categorieën
:
Overheid - werkgever ,

De Vlaamse Regering keurt een aantal voorstellen goed om de gemeenschappelijke dienstverlening op het vlak van Human Resources (HR) door het agentschap Overheidspersoneel uit te breiden. Het gaat om voorstellen rond rekrutering en selectie; een raamovereenkomst voor ziektecontrole; een raamovereenkomst met de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming (EDPB); arbeidsplaatsbeheer en leren en ontwikkelen. Met deze voorstellen zal het agentschap Overheidspersoneel ondersteunende dienstverlening maximaal zelf opnemen als professioneel georganiseerde centrale dienstverlener, zodat de entiteiten van de Vlaamse overheid zich kunnen concentreren op hun kerntaken. In het kader van het consultatietraject, en om te zorgen voor een gedragen visie zijn deze voorstellen ook voor advies voorgelegd aan het Voorzitterscollege en aan de Strategische Stuurgroep HR-dienstverlening en -systemen. 

Gemeenschappelijke dienstverlening Rekrutering en Selectie

 AgO wordt bevoegd voor alle statutaire en contractuele selecties bij de diensten van de Vlaamse overheid (= toepassingsgebied VPS), met uitzondering van de Openbare Psychiatrische Ziekenhuizen Geel en Rekem, en behalve voor de selecties van deze functies waarvoor de lijnmanager zelf kan optreden als selector. Het idee is om alle entiteiten uit dit toepassingsgebied gefaseerd aan te sluiten op de A tot Z dienstverlening van het Selectiecentrumbij AgO, met dien verstande dat alle entiteiten in het toepassingsgebied uiterlijk op 1 januari 2024zijn aangesloten. Op basis van een reeds bestaand rekenmodel dragen entiteiten hiervoor koppenpersoneelsbudget en werkingsmiddelen over naar AgO. De (gefaseerde) overheveling van personeelsleden, personeelsbudget en werkingsmiddelen naar AgOwordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Vlaamse Regering.

Naaranalogie met de aansluitingen op de dienstverlening Personeelsadministratie werkt AgO een globale aanpak uit voor de aansluitingen op de dienstverlening Rekrutering en Selectie, met gefaseerde aansluitingen in verschillende golven. In een eerste fase komen dan de entiteiten aan bod die geen eigen selectoren (meer) hebben of die de aansluiting op de module ‘Rekrutering’ in Vlimpers willen aangrijpen om vrijwillig op de A-Z-dienstverlening aan te sluiten. Daarna worden per beleidsdomein nieuwe entiteiten aangesloten, zodat de overdracht van mensen en middelen ook op niveau van het beleidsdomein besproken kan worden. Om te vermijden dat de aansluiting op de dienstverlening rekrutering en selectie langer dan noodzakelijk zou duren, vragen de functioneel bevoegde ministers –elk wat hem of haar betreft –aan hun leidend ambtenaren om niet langer selectoren voor de eigen entiteit aan te werven, maar in plaats daarvan contact op te nemen met AgO voor aansluiting op de A-Z-dienstverlening van het Selectiecentrum.Aangezien de Vlaamse Regering wenst te evolueren naar één juridische vorm van tewerkstelling binnen de Vlaamse overheid (nl. deze op basis van een arbeidsovereenkomst), vermijdt enkel dit scenario verdere versnippering van rekrutering en selectietaken binnen de diensten van de Vlaamse overheid.

Bron: Vlaamse Regering, 30/10/2020