Genomineerden eerste editie Servantes Award

Door: Bron: Werken bij de overheid 18-10-2022

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Genomineerden van eerste editie Servantes Award (27/10) zijn gekend: “Hoog tijd om professionals in mooie en unieke functies bij lokale besturen in de bloemetjes te zetten”

Kandidaturen van 30 lokale besturen kanshebber voor eerste Servantes Award

13 oktober 2022 — Op donderdag 27 oktober vindt de eerste editie van de Servantes Award plaats in Aalst. De prijs zorgt voor een positieve erkenning van professionals bij lokale besturen. “De vakkennis en jobprofielen van medewerkers van lokale besturen zijn bijzonder divers. Wat de local civil servants wél allemaal gemeen hebben, is dat zij onze lokale samenleving goed doen draaien. Daarom verdienen ze een mooie hommage”, vertelt Dieter De Kerpel van Servantes. Er vallen tijdens de uitreiking winnaars in de prijzen in drie categorieën: Nieuwkomer, Loopbaan en Team. Ook de eerste resultaten van het onderzoek Servantes Barometer, met informatie over in-, door- en uitstroom van deze medewerkers, worden tijdens het event voorgesteld.

Met de Servantes Award wordt er een nieuwe onderscheiding in het leven geroepen die specifiek gericht is op medewerkers van lokale besturen. Servantes is specialist in het inschakelen van tijdelijke professionals voor steden en gemeenten. Via de Servantes Award en de bijhorende Barometer wil de organisatie bijdragen aan kennis over en de opwaarding van professionals van lokale besturen. Want er is nood aan positieve aandacht voor deze local civil servants.

“We willen positieve aandacht vestigen op werken bij lokale besturen. Je kan er unieke functies uitoefenen ten dienste van het bestuur en van de lokale gemeenschap. In de diverse kandidaturen zien we dat collega’s en medewerkers geëerd worden omwille van hun professionele gedrevenheid. Duizenden mensen werken met hart en ziel in de sector en ze verdienen het om trots te zijn op hun job en hun prestaties”, zegt Dieter De Kerpel, managing partner van Servantes.
Minister van Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken Bart Somers is positief over de lancering van de Servantes Awards: “Burgers vertrouwen hun lokaal bestuur. Onze steden en gemeenten scoren in de vertrouwenspoll dubbel zo goed als de Vlaamse, en zelfs drie keer zo goed als de federale regering. En dat vertrouwen hebben ze de afgelopen jaren dubbel en dik verdiend. Denk maar aan het coronabeleid, waarover de meningen uiteen lopen. Maar over één ding is iedereen het eens: de vaccinatiecampagne was een succes. Waarom? De vaccinatiecentra werden lokaal uitgebaat, dicht bij de mensen. Wel, dat vertrouwen in onze lokale besturen, dat is niet meer of niet minder dan een appreciatie voor de inzet van de mensen die lokaal elke dag het beste van zichzelf geven. Een event dat deze local civil servants in de kijker zet, is dan ook meer dan verdiend.”

In totaal zijn er kandidaturen van 30 lokale besturen in de running als kanshebber voor de prijs: Nieuwkomer, Loopbaan of Team. De top 3 wordt per categorie verkozen door de jury van onafhankelijke experts*. De profielen van de kandidaten zijn bijzonder divers, van algemeen directeur tot jurist, onthaalbediende, verantwoordelijke van de groendienst of van een woonzorgcentrum, preventieadviseur, tot communicatie- OCMW- en eco-teams. 

De winnaars ontvangen een kunstwerk waarin het beeld van een stad of gemeente weerspiegeld wordt van ontwerper Rik Verhaest (Erpe-Mere, alumnus van de Academie Beeldende Kunst Aalst en winnaar van de Valerius De Saedeleerprijs ’21-‘22).

Onderzoek: Barometer voor lokale besturen

Servantes zet, exclusief voor lokale besturen, tijdelijke professionals in voor de diensten Omgeving, Burgerzaken, Sociale Zaken en dienstverlening. Om het reilen en zeilen en de arbeidsmarkt van de medewerkers van lokale besturen nog beter te begrijpen lanceerde het Centrum voor Lokale Politiek (Universiteit Gent) een bevraging in opdracht van Servantes. Via welke procedures worden medewerkers van lokale besturen aangeworven? Hoe moeilijk is het om vacatures in te vullen? Lopen er spontane sollicitaties binnen? Hoeveel procent externe personeelsleden is er actief? Wat is de motivatie van nieuwe medewerkers om voor een job bij een lokaal bestuur te kiezen? Wat is het mobiliteit intern of extern (naar andere werkgever) van personeelsleden? Dat is slechts een greep uit de vragen waarop de bevraging een antwoord zoekt.

De eerste bevindingen van deze Barometer voor lokale besturen zullen op de uitreiking van de Servantes Award voorgesteld worden door professor Tom Verhelst en professor Herwig Reynaert. Ze gaan hierover in gesprek met een driekoppig panel van experts uit het veld.

“Lokale mandatarissen en medewerkers moeten ervoor zorgen dat de gemeenten en steden het vertrouwen van de mensen blijven genieten. De medewerkers op het lokale niveau eens extra in de bloemetjes zetten, is dan ook een schitterend initiatief”, zegt professor Herwig Reynaert (Universiteit Gent).

Servantes wil de enquête jaarlijks hernemen en uitdiepen, zodat er naast de bestaande cijfers een dieper inzicht komt in de employer branding van lokale besturen.

De Servantes Award wordt gesteund door door Exello.net, VVSG, Burgerzaken Vlaanderen vzw, Centrum voor Lokale Politiek (Universiteit Gent), en mede mogelijk gemaakt door Rasschaert Advocaten, Dileoz, Liantis, Mondea, Ethias, Hoplr, werkenbijdeoverheid.be en Vanden Broele.

*De jury van de Servantes Awards bestaat uit:

  • Prof. dr. Herwig Reynaert - Voorzitter Centrum voor Lokale Politiek, Decaan Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
  • Wim Leerman - Directeur lokaal overheidsbedrijf Aalst (stad en OCMW Aalst), lid raad van bestuur Exello Vlaanderen en Oost-Vlaanderen
  • Kris Torfs - Directeur burgerzaken stad Leuven, COO Burgerzaken Vlaanderen
  • Karel Van Eetvelt - ​ CEO van Hill and Knowlton Brussels
  • Nathalie Debast - Directeur Belangenbehartiging en Communicatie VVSG
  • Catherine Ruys - Senior HR consultant en zaakvoerder DCR Consulting

 

We bieden aan een paar medewerkers van lokale besturen kans op een gratis deelname (waarde: 175 EUR). Stuur snel een mailtje naar: info@werkenbijdeoverheid.be