Bijna 170 000 personen aan de slag bij lokale besturen

Door: Bron: Statistiek Vlaanderen 26-12-2019

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Bijna 170.000 personen aan de slag bij lokale besturen
In 2018 werkten in totaal bijna 170.000 personen bij de lokale besturen. Herrekend naar voltijdse jobs gaat het om bijna 134.000 voltijdse equivalenten. Na een toename van het aantal personen tewerkgesteld bij de lokale besturen tussen 2010 en 2013, is dat aantal in de jaren daarna weer gedaald tot het niveau van 2010. Bij de voltijdse equivalenten zien we na 2016 weer een stijging.

Gemeentebesturen en OCMW’s grootste werkgevers bij lokale besturen
Bij de lokale besturen zijn de gemeentebesturen en de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW’s) de grootste werkgevers. Daarna volgen de verenigingen van OCMW’s, lokale politiezones, intergemeentelijke samenwerkingsbedrijven en provincies. De autonome gemeentebedrijven en autonome provinciebedrijven zijn de kleinste werkgevers.

Vooral contractuelen, vrouwen en voltijds werkenden in lokale besturen
De tewerkstelling bij de lokale besturen kenmerkt zich door een oververtegenwoordiging van vrouwen: 62% van alle personeelsleden is vrouw. Daarnaast is 65% contractueel tewerkgesteld en 35% vastbenoemd. Het aandeel voltijds werkenden (53%) ligt iets hoger dan het aandeel deeltijds werkenden (47%).

Relatief veel jobs bij gemeentebesturen in kustgemeenten, grootsteden en centrumsteden
Om gemeenten onderling te vergelijken, kan gekeken worden naar het aantal voltijdse equivalenten tewerkgesteld bij het gemeentebestuur per 1.000 inwoners. Er wordt hier enkel rekening gehouden met de tewerkstelling bij het gemeentebestuur, niet met de tewerkstelling bij de andere lokale besturen. De kustgemeenten, grootsteden en centrumsteden zijn de gemeenten met het hoogste aandeel voltijdse equivalenten per 1.000 inwoners. De kleinste gemeenten, Herstappe en Horebeke, hebben ook het laagste aandeel voltijdse equivalenten per 1.000 inwoners.