Op zoek naar 3300 mensen voor de zorgsector.

Door: Bron: VRT-NWS 1-7-2022

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever , Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

Bron: VRT-Nieuws , 1 juli 2022

 

Minister Crevits (CD&V) op zoek naar 3.300 mensen om druk op zorgsector te verlichten

Zo'n 3.300 mensen die nog niet het juiste diploma hebben, zullen via een korte opleiding onmiddellijk aan de slag kunnen in de zorg- en de welzijnssector. Daarover heeft Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) een akkoord bereikt met de sociale partners. Op die manier moeten knelpuntberoepen sneller worden ingevuld.

Dat de zorgsector onder druk staat, is ondertussen geen geheim meer. Onder andere het personeelstekort eist zijn tol, van kinderdagverblijven tot ziekenhuizen en woonzorgcentra. 

Voor de job verzorgende/zorgkundige zijn op dit moment ruim 1.600 openstaande vacatures, voor kinderbegeleider gaat het om bijna 900 openstaande vacatures, en voor opvoeder-begeleider gaat het om ruim 800 openstaande vacatures. 

“Al verschillende jaren zijn beroepen uit de welzijns- en zorgsector knelpuntberoepen", zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V). "We zien niet alleen grote noden in de kinderopvang of de ouderenzorg, ook in de jeugdhulp en thuiszorg is de zoektocht naar personeel groot."

Daarom heeft Crevits (CD&V) vandaag een intersectoraal kaderakkoord gesloten met de sociale partners. 

Daarmee engageren ze zich om 3.300 mensen die nog niet over de juiste kwalificaties beschikken via korte opleidingen van maximum 1,5 jaar meteen aan de slag te helpen in knelpuntberoepen in de zorg- en de welzijnssector. Het gaat om zorgkundigen, kinderbegeleiders en opvoeder-begeleiders. De Vlaamse regering voorziet in de kosten voor de opleiding en het loon van de kandidaat. 

"We moeten meer mensen hier warm voor maken", zegt Crevits. "Daarom moeten we ook verder durven kijken en niet of onvoldoende opgeleide mensen aan de slag laten gaan, mits zij dus tijdens de tewerkstelling een opleiding volgen."

Er komt vanaf 1 januari 2023 één online platform om de instroom aan te zwengelen. Op dat platform zal je ook tips en begeleiding vinden om die opleiding te kiezen die best bij je past. 

Om mensen te vinden, zal er ook verder gekeken worden dan de traditionele kanalen. Er worden contacten gelegd met socio-culturele verenigingen en lokale besturen, zolas armoedeorganisaties, organisaties die werken met personen met een migratie-achtergrond, erkende vluchtelingen, enzovoort. 

"We hopen hiermee diverse groepen aan te trekken waaronder thuisblijfmoeders en mannen", zegt Ingrid Lieten, Directeur van de werkgeversorganisatie Verso en vertegenwoordiger van de werkgeversorganisaties. "Zij zijn allemaal meer dan welkom om de zorg en ondersteuning te verzekeren aan kwetsbare mensen en de druk op de huidige medewerkers te verlichten.”