Bestuurswissels: ook een nieuw politiek spel ?

Door: Bron: VRT-Nieuws 10-9-2021

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

De verschillende bestuurswissels van de laatste weken doen ook vragen rijzen bij de toepassing van de constructieve motie van wantrouwen. Bedoeld als een mogelijkheid om uit onbestuurbaarheid te geraken, is ook het politiek spel niet te vermijden. 

Politieke spelletjes ?

Is dat nieuwe Vlaamse gemeentedecreet dan sowieso een goede zaak?  Prof.  Herwig Reynaert, professor politicologie UGent ziet voor- maar ook nadelen. "Het voordeel is dat politieke impasses sneller opgelost kunnen worden. Maar aan de andere kant maakt het het lokale politieke niveau ook net iets kwetsbaarder voor politieke spelletjes", zei hij in augustus nog aan VRT.

Want hoewel men dit heeft willen vermijden, kan moeilijk ontkent worden dat er ook een politieke tint aan de bestuurswissels zit.

Bron: VRT-Nieuws - 16 augustus 

Nadat De Panne en Blankenberge met hun bestuurswissels het nieuws haalden, komen ook 2 andere besturen naar voor. 

Bestuurswissel in Langemark-Poelkapelle :  wie zette de eerste stap ? 

In Langemark-Poelkapelle is de nieuwe bestuursploeg voorgesteld van N-VA, Vooruit, en TOPE 8920, een kartel van liberalen en groenen. Afgelopen weekend raakte bekend dat N-VA uit de huidige meerderheid met CD&V zou stappen om een nieuwe coalitie te vormen. 

Op 06/09/2021 is er een constructieve motie van wantrouwen ingediend. De nieuwe coalitie wordt voorgelegd aan de gemeenteraad van 16 september 2021.

Bron: VRT-NWS 07 09 2021 - bestuurswissel Langemark - Poelkapelle

 

Bestuurswissel Meise: uiteenlopende visies ?

De gemeente Meise krijgt een nieuw schepencollege. Door uiteenlopende visies valt de huidige coalitie N-VA, Pro en Samen Anders uit mekaar. Voortaan bestaat de bestuursploeg uit N-VA samen met LB + en twee onafhankelijken. Gerda Van den Brande (N-VA) blijft burgemeester. 

Bron: VRT-NWS 07 09 2021 - bestuurswissel Meise